Divat,  Divathírek

Modern filmsztár glamour az Oscar gálán

Az Oscar gála minden évben egy különleges esemény, ahol a filmsztárok felvonulnak és megmutatják magukat szebbnél szebb ruhakölteményekben, amik sok esetben erre az alkalomra vannak tervezve.

Idén viszont nem csak ez tette különlegessé az eseményeket. Leszámítva a pofont, amit Will Smith osztott ki, ez a gála volt az első, amit élőben rendeztek meg és a vendégeknek nem kellett videókamerás bejelentkezéshez folyamodniuk. Így alkalom nyílt arra, hogy felvonultathassák a nagy divatházak kreációit.

„Modern Filmsztár glamour”, így jellemezték a Vogue-ban az idei gálán viselt ruhák összességét. Találóan, mivel a kreációk Hollywood aranykorát idézték meg és mégis alkalmazkodnak a mai világ alakulásához. Gondoljunk itt akár a környezetvédelemre, vagy akár a jelenlegi is dúló ukrán-orosz konfliktusra. A sztárok ennek megfelelően választottak idén ruhát a vörösszőnyegre.

Nyomon követtem az eseményt és arra lettem figyelmes, hogy javarészt két csoportba tudnám sorolni a színésznők és színészek outfittjeit. Merész és alkalomhoz illően elegáns. Jelen esetben a merészre nem pejoratív értelemben gondolok. Inkább, mint újító és fiatalos viselet.

Ebbe a fiatalosan merész csoportba tartozik Kristen Stewart, aki önmagához hűen vadabb outfittel állt a kamerák elé. Egy Chanel kosztümre esett a választása, amelyhez köldökig kigombolt fehér inget viselt és a szokásos hosszú kosztümnadrág helyébe egy rövid verziót vett fel az alkalomhoz. Első pillantásra furcsa összhatást keltette a rengeteg estélyiruha között, de most már sokkal inkább látom üde színfoltnak, mint a konvenciókkal szembeni rebellis viselkedésnek. Remekül áll neki ez a stílus.

Timothée Chalmet az, aki az általam meghatározott kategóriát még erősíti. Ő egy Nicholas Ghesquière által tervezett Louis Vuitton darabban mutatkozott, amelyet eredetileg a womenswear kollekció egyik darabja. Ezzel a húzással viszont rámutatott, hogy az öltözködés tulajdonképpen lehet gendersemleges.

A zakó szabása derékban karcsúsít, tele van flitterekkel és egy réteg csipke is díszíti a darabot, ami a ruha ujját még látványosabbá teszi. Kifejezetten jó választás Chalmet magas, vékony alkatához és abszolút nem érezni rajta, hogy nőknek tervezték volna.

Az alkalomhoz illően elegáns csoport tagjai is rendre elkápráztató darabokat viseltek.

Kirsten Dunst például egészen mélyre nyúlt az haute couture archívumban és egy 2002-es Lacroix kreációt hozott nekünk, ami az akkori őszi/téli kollekció egyik darabja volt. A habos, vörös estélyi így 20 év elteltével is remekül megállja a helyét a vörösszőnyegen. A maga egyszerűségében elegáns, szükségtelen is lenne hangsúlyos ékszerekkel elrontani a kompozíciót így kifejezetten jó párosítás hozzá Fred Lighton filigrán fülbevalója.

A személyes kedvencem Zendaya outfittje volt. Valentino Haute Couture, egyszerű szabás, flitteres hosszú szoknya és egy mell alatt elvágott hófehér ing. Gyönyörűen kiemeli a barna bőrét és vékony alakját. Az ékszerek itt is, akár csak Kirsten Dunstnál, harmóniában vannak a kompozícióval. Tisztaságot és eleganciát sugároz.

Összességében minden darab magában hordozott egy történetet és magukon viselték tulajdonosuk személyiségjegyeit. Nem találtam olyan ruhát, amely ne állt volna jól a viselőjének. Bár a gálán történtek elvonták egy hangyányit a figyelmet minden másról, viszont divat terén így is rengeteg darabot láthattunk, amelyek szabása, illetve anyaga idén visszaköszönhet a nagy divatházak polcain.

A cikket írta: Rodler Lili

Képek:

https://www.vogue.com/slideshow/the-best-dressed-stars-at-the-2022-academy-awards

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail