Egyebek

4 ok, ami miatt a cégek eltűnnek a süllyesztőben

Nagyon sok kérdést kapok nap, mint nap tőletek, hogy hogyan is fogjatok bele egy-egy vállalkozásba, vagy a meglévő üzleteteket hogyan is tudnátok felvirágoztatni. Vagy abban kéritek a segítségemet, mit csinálhattok rosszul, hogy nem megy az eladás. Az évek során több száz céggel dolgoztam együtt, és sokkal tárgyaltam együttműködésekkel kapcsolatban. Emellett több cégnek is dolgoztam, így volt lehetőségem belelátni a működésükbe, nem csak mint influencer, de mint vállalkozó is. Ezért úgy érzem, olyan aspektusokat tudok azoknak megvilágítni, akik megkeresnek engem ebben a témában, amikre ők nem is gondolnának. Sajnos nagyon sok hiba van, amibe belesnek ezek a márkák, melyek miatt garantálható lesz a bukás. És legtöbb esetben a megérzésem azóta már igazolódott is. Ahogy folyamatosan bújnak ki a földből az újabb és újabb vállalkozások, úgy vannak sokan, melyek bezárják kapuikat, vagy eltűnik régi fényük, és eltűnnek az ismeretlenségben. Sajnálatos, hiszen olyan kevesen múlik az, hogy egy cég befusson, ha jó szakemberekkel és látásmóddal rendelkeznek a vezetők. Sokan vagytok ti is itt olyanok, akik szeretnének megkapaszkodni a versenypiacon, így elhoztam pár tippet a saját tapasztalataim alapján, amiből talán ti is tanulhattok a vállalkozásotokban. Íme 3 ok, ami miatt csődbe mennek a cégek.

1, Vállalkozás a semmiből

Bizonyára sokan hallottak arról a mondásról, hogy pénzt csak is pénzzel lehet csinálni. Sajnos, ezzel sokan nincsenek tisztában, és úgy vágnak bele egy-egy vállalkozásba, hogy semmilyen tőkével nem rendelkeznek. Így a legalacsonyabb költségek mellet próbálnak fennmaradni, netán még nyereséget is termelni. Ez viszont hihetetlen rossz felfogás. Egy vállalkozás elindítása több millió forint költséggel jár. Legyen az egy tervező, ruhaüzlet vagy akármilyen termék forgalmazása. A weboldlak, a marketing, a cégalapítás, a webshop vagy üzlethelység már olyan összegek, melyek elviszik a nagy részét. És ezek még csak az alap lépések. Egy vállalkozás reklám büdzsé nélkül már le is húzhatná a rolót. Sok nagyobb céggel tárgyalok, akiknek a havi marketing tevékenységre fordítható kerete nem haladja meg a 30000 forintot. Ezeket is rosszul megkalibrált facebook hirdetésekre költik. Ez az egyik legrosszabb, amit tehetnek. Egy kezdő vállalkozás havi reklámra fordítandó összege meg kéne haladnia minden más költséget, hiszen az eladás nem önmagát generálja. Egy termék lehet jó, ha egy raktárhelységben csücsül és senki se tud róla, hogy létezik. Így ez a legfontosabb, hogy a márka hírét a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk. Ehhez pedig havi több százezerre van szükség, ha nem többre, melyet jól irányzott marketing kampányokra kell költeni. Ezekbe a média megjelenések és az influencer kampányok is beletartoznak. Ha pedig nincs meg ez az összeg, a márkák megpróbálnak ingyen reklámokat kicsikarni. Így jönnek létre azok a kínos pillanatok, amikor azt akarják, hogy egy 300 forintos karkötőért, vagy 1500 forintos rúzsért nekik egész kampányokat adjanak, és több százezres megjelenésekkel jótékonykodjanak nekik. Senki sem dolgozik ingyen, így elvárni ezt mások idejéért cserébe, nagyon rosszul jön ki a cégek tekintetében.

2, A PR manager leváltása

Az évek alatt tisztává vált számomra, hogy egy márka megítélésében az egyik legfontosabb, hogy milyen a PR szakember. Rengeteg csodás emberrel találkoztam az együttműködések során, és a közös munka minőségét a PR-os személye nagyban elősegítette. Így amikor egy-egy cég leváltja azokat az embereket, szinte teljesen ellehetetleníti a további fennmaradását. Ennek legtöbb esetben a pénz az oka, és a leváltásuk után az egész marketing tevékenységük is a nullára redukálódik. Így az eddigi megjelenések és baráti hangulatú események megszűnnek. És maradnak a haszontalan metró plakátok és az üres social media felületek. Nem egy ilyen váltással szembesültem már, és a tapasztalatom, hogy utána a cég az, aki nagyban megsínyli ezt a változást. Bár számukra lehet nem olyan feltűnő, hiszen nagy márkák révén az eladás nem drasztikusan eshet vissza, de a márka megítélése, és a köztudatban való jelenléte teljesen visszaesik. Sajnálatos, hogy a cégek nem fogják fel, hogy az, ahogy a sajtóval tartják a kapcsolatot, pontosan azt képezi le, hogy mit kommunikálnak a vevők felé. Hiszen a sajtó a szócső, mely eljuttatja az információkat az olvasókhoz. Majd jön a csodálkozás, miért nem fogy a legújabb kollekció vagy a legújabb fejlesztésű samponok. Hát azért, mert senki sem tud róla! Sok ilyen váltást tapasztaltam meg az évek során. Sajnos, azok után már nem is olyan a további közös munka, mint amilyen volt.

3, Elmaradott világnézet

Nem egy olyan régen virágzó és elismert divatmárkát tudnék felsorolni, amit mostanra már senki sem ismer, és a csőd szélén lavíroznak. Ezek a cégek főleg annak köszönhetik azt, ahol tartanak, hogy hihetetlenül elmaradottak. Hiszen több évtizede hozták ezeket a cégeket létre, és azt gondolják, ugyanazok a módszerek, amik a 90-es években bejöttek, most ugyan úgy alkalmazhatók. Mivel nem tartanak lépést a korral, hírből sem ismerik az olyan reklám stratégiáját, melyeket már minden vetélytársuk alkalmaz. Így bár próbálkoznak a social mediával, de ott olyan módon teszik, ami még jobban aláássa a tekintélyüket. Így lehet az, hogy egy nagy cég oldala egy vidéki butikos tartalomgyártásával egyenértékű. Ezek a cégek továbbra is az olyan médiumok erejében hisznek, mint a tv vagy az újság. És az utolsó megmaradt kapacitásaikat felesleges megjelenésekre költik, melyekkel már nem tudják megszólítani a megfelelő vásárlói réteget. Divatbemutatókat is ha szerveznek, zárt körben, sajtó kizárásával, a meglévő törzsvevői rétegnek teszik, ami hihetetlen mód felesleges. Hiszen egy divatbemutatónak pontosan a hírverésről, az új vevők megnyeréséről kellene szólnia, valamint a sajtó visszhangról, melyen keresztül más rétegekkel is megismertethetnék a céget. Ez viszont elmarad, és csak azokat táncolják körbe, akiket már rég megnyertek maguknak. Egy cég csak is a meglévő vevőkörrel nem tartható fent, így az új vevők megnyerésének hanyagolása az utolsó szeg a koporsójukban.

4, Hozzá nem értés

Sokan keresnek fel cégek, hogy segítsek nekik a brand-építésben és a sajtó kapcsolattartásban. A tapasztalataim szerint nagyon sok cég azt sem tudja, mi fán terem a divat vagy a szépségápolás, a nők igényei, vagy az igényes tartalomgyártás. Mégis a pénzcsinálás reményében nekiveselkednek egy ilyen nagy feladatnak. Ezért is kérik a segítségemet, hogy ellavírozzam őket ebben az ismeretlen világban. Így az első lépést megteszik, hiszen segítséget kérnek egy szakembertől, a gond az, hogy megakadályozzák azt. Ezekkel a vállalkozásokkal a legnagyobb a küzdelem. Mivel az alapvető fogalmakat sem ismerik, és nem értik meg az összefüggéseket, így a munka is nehézkes velük. Amíg más cégnél csupán teszem a dolgom, nekik minden egyes lépést két hétig kell magyarázni, meggyőzni őket, majd elvetik, mert nem értik meg a fontosságát. Így viszont alapból teljesen halálra vannak ítélve. Mert meggyőzni sem hagyják magukat, mert nem hiszik el, hogy az, aki ebben dolgozik évek óta, jobban tudhatja. Nem elég az, ha valaki bemegy egy nagykerbe és megvásárol több tucat ruhát. A termékek nem adják magukat el. Rengeteg egyéb dolgon áll vagy bukik egy ilyen üzlet fenntartása. Az emberek nem fogják tudni, hogy létezik egy cég, ha sehol sem találkoznak vele, és nincs, aki elmondja ezt nekik. A másik nagy hiba, hogy az eszméletlen felesleges költésekkel a pénzalapjukat is elfogyasztják. És meggyőzi sem engedik magukat, hogy rossz döntéseket hoznak. Sajnos, az ilyen cégeken nem is tudunk hosszú távon segíteni, mivel ugyanaz a feladat náluk nem kivitelezhető, ami a másik cégeknél zökkenőmentesen zajlik. Így lehet az, hogy a nyereményjátékhoz ők közjegyzőt akarnak hívni a sorsolásnál. A teljes körű tudatlanság viszont megakadályozza az előrehaladást. Ezért végül semmit sem hagynak elvégezni azok közül a feladatok közül, amiért felvettek, és végül minden marad úgy, ahogy előttem volt.

Eliza

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail