Egyebek

6 kamu, amit a social mediában eljátszanak az emberek

Mostanában nagy szerepet kap az emberek beszélgetéseiben a kamu élet fogalma. Hiszen körülvesz minket nap, mint nap. Annyi ismerősünk van, vagy annyi emberrel találkozunk össze a neten, akikről jól tudjuk, a valódi életük köszönő viszonyban sincs a neten elénk tárttal, és az online felületeken csak megjátsszák magukat. Egy varázslatos élet képét vetítik ki magukról, amiben luxus, fényűzés, csillogás és ötcsillagos hotelek töltenek ki mindent.  Esténként koktélozgatnak, és nagy vacsorák fotóit töltik fel a facebookra, miközben 12 órát dolgoznak mint eladók, és a hónap végén már csak zsömlére fog maradni pénzük. Hölgyek két hetente járnak külföldre, játszva az ismerőseiknek milyen jól állnak anyagilag, hogy ezt megtehetik. De azt már nem mutatják, hogy dolgozni mennek ki, és egy idős férfi alatt görnyednek naphosszat. Ezzel mindenki tisztában van, még ha azt hiszik meg is tévesztik őket. Vagy saját magukról készült mosolygós képük alatt számolnak be arról milyen boldogok, és milyen szerelmesek a kép erejéig odahúzott férfiba. Miközben magányosak és messze állnak a valódi boldogságtól. A mai napon elhoztam nektek 6 kamut, amivel találkozhatunk a social mediában, és amit megjátszanak magukról nekünk az emberek a mindennapokban.

1, Boldog párkapcsolat

Tele van a net olyan párocskák fotójával, akik összebújós szelfijük alatt taglalják, hogy 2 hete ismerték meg egymást, de tudják, rátalálnak az igazira. Már a közös életüket tervezik, és már a kutya neve is meg van, amit a gyerekeiknek vesznek. Itt csak az a probléma, hogy az egész post csak is azért íródik, hogy a volt barátot/barátnőt tegyék féltékennyé, vagy eloszlassák az ismerőseikben azt a feltételezést, hogy magányosak. Így az ilyen párkapcsolatok nem valósak, csak is egy eljátszott színjátékok. És ilyenkor jön az is, hogy ha nem érkeznek a naponta megszokott postok, akkor már lehet is tudni, hogy már nem úgy dúl a love, és hanyatlik az addigi fellángolás. Hogy az a tökéletes kapcsolat talán nem is olyan tökéletes. Így a kitárulkozás és az, hogy másik előtt élik a párkapcsolatukat már azt eredményezi, hogy lehet, mások előbb tudják, mint maga az egyén, hogy valami nem stimmel. Már kevesebb rózsával tér haza parancsra a párjuk, vagy már nem minden nap posztolják a kézfogós képeket. Szóval ezek a kapcsolatok tiszavirág életűek. Persze, ha szinglik lesznek, akkor sem kell unatkoznunk vagy kétségbe esnünk, hogy postok nélkül maradunk, hiszen akkor érkeznek a boldog vagyok egyedül, nem kell nekem pasi posztok, miközben minden este sírva hajtja álomra a fejét. Hiszen ő erős független nő, minek neki pasi?! Miközben pár napja még el sem tudta képzelni mással a közös életet, mint a szeretett férfival, és vele fog megöregedni. Majd a szingli korszak után jöhet az újabb delikvens és az újabb boldog megjátszott post tömeg. Eljátszott eljegyzések, csillogó álmok. Egy újabb csak a látszat miatt megszelídített partner. És így megy ez a végtelenségig. Viszont valódi boldogság és szerelem sehol.

2, Utazás ide-oda

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy azzal hogy mennél több helyen fotózgatják magukat, azzal szeretnék prezentálni anyagi állapotukat. Hiszen ha gazdag vagy utazgatsz. Megteheted azt, hogy időről időre elszabadulj a mindennapoktól, és bejárd a világot. Nem azért mert élvezed, hanem hogy meglegyen a bloggerek által több százszor lefotózott látványosság előtt a saját fotód. Bár az utazás az elmúlt időszakban olcsóbbá vált, így elérhetővé váltak sokak számára a világ legszebb helyei, egy ilyen kiruccanás akkor is idő és pénz. Az ember, hacsak nem bankigazgató, nem teheti meg, hogy minden héten máshol nyaraljon. Viszont a bankigazgatók szeretőiként igen. Manapság a lányoknál elterjedté vált a jelenség, hogy nem vonzalom alapján választanak párt, hanem bankszámlaegyenleg alapján. Így viszont valóban egy olyan élet nyílik meg előttük, amit húszas éveiben járó, egyetemi diákoknak nem adatna meg. Hiszen ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor jól tudjuk, hogy egy ilyen életbe vagy születni kell vagy hosszú évek alatt megdolgozni érte. Persze ezek a lányok is megdolgoznak mindenért, csak másképp, mint mások. Hivatásos barátnőként. Viszont a képekről rendszerint lehagyják a párjukat, hiszen nem illene a kopaszodó, pocakos úriember az ő insta feedjükbe. Ebben sincs kivetni való. Sosem irigylem el ezektől a lányoktól azt, amiért megdolgoztak, és amit így elértek. Hiszen nem lehet könnyű nekik se. Hiszen a szerelmet és a valódi boldogságot és a legszebb fiatal éveiket feláldozzák mindezért a fényűzésért. A szép lányok kiélvezik a szépségükkel járó előnyöket. Viszont senki se fogja elhinni nekik, hogy ők dolgoztak meg érte. Ezt feleslegesen játsszák el, mert senkit sem tudnak átverni. Még a logika is ellenük dolgozik, hiszen nem töltenek annyi munkanapot egy helyen, hogy valódi állásuk lehessen.

3, Virítsunk!

A designer darabokat nem véletlenül hívják prestige márkáknak. Pont azért találták ki őket, hogy megmutassák, ha valaki magasabb jövedelemmel rendelkezik és megteheti, hogy ilyen darabokat vásároljon magának. Viszont ezeket a darabokat nem a halandóknak találták fel. Így egy-egy darab ára Magyarországon egy-két havi fizetéssel is felér, vagy épp egy kisebb lakással is. Ez nem tántorítja el az embereket attól, hogy ilyen darabokat birtokoljanak, még ha nincs is rá pénzük. Így a luxus élet eljátszásának érdekében beruháznak pár ilyen darabra, viszont eladósodnak eközben. Vagy egyszerűen kamu dolgokat vásárolnak, ami viszont messziről látszik, hogy nem igaziak. Így lehet egy-egy influencernek 50 milliós karkötő a kezén, vagy 1 milliós táska az oldalán. Miközben az álom autójára spórolgat, ami nincs 2 millió. Persze a fotókon megtéveszthetnek pár embert, viszont azokat, akiknek a köreibe szeretnének tartozni, nem. Az emberekben nagyon más elképzelés él a gazdagról, mint a valóság. Ezért is nagyon hamar meg lehet tudni egy emberről, ha valóban jómódú, vagy ha csak eljátssza. Vagy netalán újgazdag. A valóban magas keresettel rendelkezők nagyon is tisztában vannak a pénz értékével. Így nem szórják luxus termékekre és nem kérkednek vele. Legtöbbször nagyon is egyszerűek és visszafogottak. Azokra jellemző a pénzköltés és kérkedés, akiknek addig nem volt és szeretnék mutatni, hogy most már van. Vagy ami gyakoribb, hogy nincsen, csak eljátsszák. Ez akkor vicces, amikor bérelt luxus apartmanjuk van, bérelt 50 milliós kocsijuk, de saját ingatlannal vagy bármilyen tulajdonnal nem rendelkeznek, és nem is fognak soha. És amikor begurulnak a szórakozóhelyre, akkor 2 italt már nincs pénzük kifizetni.

4, Kamu meló

A munka nem szégyen. Mindenkinek dolgoznia kell a megélhetésért így vagy úgy. Az otthon lévő nő is keményen dolgozik, az anya gyerekeit neveli, a feleség a háztartást vezeti. A szeretőnek is van elég dolga, hiszen boldoggá teszi az urát. Viszont sokan szégyellik, miből keresik a pénzüket, vagy miből élnek. Ezért is van, hogy sokan szeretnék ismerőseiknek megjátszani, hogy jobban állnak anyagilag, mint valójában, vagy egyszerűen nekik dolgozni se kell. Viszont a bevásárlóközpontban ő szolgál ki minket véletlen az üzletben, vagy ő veszi fel a rendelésünket az étteremben. Nem szabad megtagadnunk önmagunkat és legyünk büszkék arra, akik vagyunk. Hiszen minden munka értékes, így nem szabad szégyellnünk magunkat. Egy nővér a legnemesebb munkát végzi, hiszen az embereket segíti, mégis az egyik legrosszabbul megfizetett munkakör. Ha pedig nem vagyunk elégedettek az életünkkel, vagy szeretnénk más színvonalon élni, az csak rajtunk áll. Tanulással, egy érdekes ötlet magvalósításával vagy egy új vállalkozás indításával más irányba állíthatjuk a dolgainkat. Lépjünk, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Így valóban tehetünk érte, hogy ne kelljen másoknak hazudni, mivel is keressük a kenyérre valót valójában.

5, Beleülni a tutiba

Manapság a lányoknak nagyon furcsa elképzelésük van arról, hogyan is kell felépíteni egy életet. A régi korokban még úgy működött, hogy két fiatal szerelmes azzal, amit otthonról elhoztak egy szatyorban, közös életet kezdtek és lépésről lépésre felépítettek maguknak egy életet. Vannak, akik messzebbre és messzebbre juttatták egymást, amíg elérték céljaikat, valamit megdolgoztak mindenért, amit megálmodtak maguknak. Manapság ez másképpen megy a fiatalok fejében. Ők azt hiszik, hogy az elképzelt álomélet egy pillanat alatt lesz a birtokukban. Ennek céljáért keresnek egy partnert, aki rendelkezik már mindennel, ami nekik kell. És belecsiccsenhetnek a tökéletes életbe. Így csodás lakásba, a luxusautóba és designer ajándékok közé. Ilyenkor pedig teljesen elhiszik, hogy mindaz, amit látnak mostantól az övék. Érkeznek a postok a mi házunkból, a mi kocsinkból és a mi nyaralónkból. Az ingatlanokban pedig úgy sétálgatnak fel s alá, mintha az övék lenne. Rendezgetik, szépítgetik, felújítgatják. A barátaiknak már háziasszonyként forgolódnak a vendégségeken. Viszont itt a nagy bibi, amit ők nem tudnak: sosem lesz mindez az övék. Hiszen ezek a férfiak nagyon is jól tudják, hogy megy ez, és az eljegyzésen túl, sosem kötik össze az életüket olyannal, akiknek semmijük sincs, vagy rajtuk élősködnek. És utána jön a koppanás. Amikor kipenderítik őket egy fiatalabb, szebb változat miatt, akkor pár Gucci táskával vagy rosszabb esetben egy gyerekkel az oldalukon mehetnek az utcára. Hiszen az évek alatt semmit sem teremtettek elő maguknak, mert azt hitték, mindaz az övék lesz egy napon. Így se kocsi, se lakás csak a pár ajándék az, ami a kapcsolatukból megmarad. És már a régen bevált klisé sem válik be, hogy valakit egy gyerekkel próbálnak magukhoz láncolni vagy kicsikarni az eljegyzést. A modern féri már okosabb annál.

6,  A mester

A legnagyobb kamu manapság a neten, hogy bárki valaminek lehet a mestere, és már bármiben adhatunk egymásnak tanácsot, amihez semmi közünk. Így orvosi tanácsokkal látnak el minket azok, akik még semmilyen betegségben nem szenvedtek. Vagy olyan tini lányok adnak szerelmi tanácsokat, és tárgyalják ki komoly kapcsolatok terén lévő tapasztalataikat, akik még egy épkézláb működő kapcsolattal sem rendelkeztek. Én találkoztam már élettanácsadóval, aki maga még semmit sem ért el az életben, és stílustanácsadóval, aki maga két ruhát nem tudott összepasszítani az életben. Ennek viszont veszélyei vannak. Hiszen nagyon sokan nem tudnak különbséget tenni idiótaság és valóság között. Sajnos még mindig sokan elhisznek mindet, amit valaki mond magáról, hiszen nincs meg az élettapasztalata, hogy különbséget tudjon tenni a valóság és a kamu között. Így lehet, hogy valaki valóban megfogadja ezeknek a kéretlen és való élettől teljesen elrugaszkodott emberek a tanácsait. Figyeljünk, oda milyen emberek tanácsait fogadjuk el. Hiszen manapság tényleg bárki bárminek nevezheti magát, anélkül hogy iskolát vagy papírt kéne hozzá szerezni. Egy 20 évesnek nem lesz soha annyi élet- vagy kapcsolati tapasztalata, mint egy 30 éve boldog házasságban élőnek, vagy egy jól működő cég vezérigazgatójának. Mindig nevetek, amikor látom, hogy isszák szegény tudatlanok az önjelölt okosok életbölcsességeit. Csakis valóban szakemberek tanácsaira hallgassunk vagy olyanokéra, akik elértek valamit az életben vagy valódi tapasztalattal rendelkeznek. De mindig lesznek olyanok, akik nem fognak tudni különbséget tenni arany és szemét között.

Konklúzió

Ezeknek a látszat életeknek a fenntartásában rengeteg veszély rejlik. Hiszen miközben elköltik az utolsó fillérüket is a tökéletes kávézós fotó elkészítésnek helyszínre való utazáshoz, vagy luxus apartmanokra, amik jól mutatnak a fotókon háttérnek, eladósodnak, vagy épp megrekednek a valói életükben. Vagy egy olyan partner mellé kényszerülnek, aki testestül lelkestül nem teszi őket boldoggá. Felesleges a sok kamu, az eljátszott élet. Nem az a baj, hogy mi a munkád, vagy milyen az életed. A probléma ott kezdődik, hogy nem vállalod fel. Se magad, se mások előtt. Nem lesz attól jobb neked, ha elköltöd a fizetésed a látszat fenntartására. Nem lesz neked jobb, ha letagadod, miből élsz. Mert nem tagadhatod le önmagadat. Mindig tudni fogják, hogy nem az igazat mondod. Ha az emberek a saját életükben való változtatásba is annyi energiát tennének, mint a látszat élet fenntartásába, akkor már valóban mind azt az életet élhetnék, amit megálmodtak maguknak.

Az én életem

Ezért is figyelek oda, hogy az életemből csak is a valóságot, vagy még annál is kevesebbet mutassak meg. Mert senkinek sem kell bizonyítanom, hogy hogy élek, vagy egyszerűen nem tartom fontosnak, hogy dicsekedjek, vagy mások szívét fájdítsam vele. Ezért is csak annyit mutatok, amennyi szükséges, vagy annyit, amit kértek tőlem. Így egy új ruha, egy finom vacsorahely, a bloggal kapcsolatos teendők, vagy egy érdekes helyen való nyaralás. Az ez én életem, és senkit se kell az életem közelébe engednem. Az élet nem azért van, hogy kérkedjünk vele vagy lájkokat gyűjtsünk vele, ahogy éljük. Hanem azért, hogy élvezzük minden percét. És hogy megteremtsük és felépítsük azt az életet, amit elképzelünk magunknak. Mindig is csak azt hangoztatom, ez egy blog és nem azonos velem. Az életemet, a stílusomat, az öltözködésemet mutatom be nektek. De nem azt, hogy ki vagyok.  Az, aki a képeket nézi vagy a cikkeket olvassa, nem tudhatja, hogyan telnek a napjaim, milyen érzések vannak a szívemben vagy mik azok a dolgok, amikkel nap mint nap meg kell küzdenem a nap folyamán. Nem kell kamu, hiszen az igazság is tud ugyanolyan inspiráló vagy szép lenni, mint egy megjátszott élet. Nincs Gucci táskám, és nem járok minden héten más nyaralóhelyre. De olyan életet élek, aminek minden perce egy csoda. Mindenem megvan és még annál is több. És ezért nincs szükségem arra, hogy többnek mutassam.

Eliza

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail