Utazás

Irány Zakintos!

A Görög szigetvilág egyike a kedvenc helyeimnek a világon, hiszen hangulatában és természeti szépségeivel tökéletes helyszín a nyaralni vágyók számára. Családommal már több mint öt éve járunk vissza Zakintos szigetére, mivel minden szempontból a kedvencünkké vált. Így első kézből mondhatom el tapasztalataimat azoknak, akik most gondolkoznak azon, hova is utazzanak a nyáron. Vagy egyszerűen szeretnék tudni, hogy melyek azok a helyek a szigeten, amelyre érdemes ellátogatni egy ilyen utazás során. Az évek alatt nem csak bejártuk és felfedeztük a sziget teljes területét, de megismerhettük a legjobb partszakaszokat és eldugott öblöket is.

Zakintos, vagyis a teknő sziget rengeteg nevezettességgel rendelkezik, és egyike a leghíresebb látnivalóknak a görög szigetvilágban. A különleges látványosságok mellett pedig rengeteg üdülőváros és homokos tengerpart várja a turistákat. Az egymást érő partikat kedvelők a fővárosban élvezhetik ki a bulizás. A csendes, görög hangulatot élvezni vágyók Zente kikötővárosában pihenetnek. A gyerekes családok Tiliviben élvezhetik ki a hely adta lehetőségeket. A világjárók pedig felfedezhetik a sziget legkülönbözőbb területein elterülő strandokat, és bejárhatják a sziget zeg-zugait. A szerencsések pedig végignézhetik a kis teknősök kikelését hajnalban a partokon, vagy együtt úszhatnak a vízben a kifejlett példányokkal! És persze mindenhol az égszínkék, vagy smaragd tenger!

Navagio öböl

A csempész öböl az egyike a legszebb tengerpartoknak a világon. Különleges sziklabemélyedés és hajó rom csodás látványt nyújt. Azonban teljes pompájában nagyon keveseknek van lehetőségük megtekinteni. Mivel az egyik legnagyobb látványosság, így rengeteg turistahajó szervez oda kirándulásokat. Egy ilyen kirándulás során bevisznek és letesznek a parton, ahol is 10 percet tölthet el a látogató több ezer ember társaságában. A rengeteg embertől így nem csak fényképet nem lehet készteni a csodás helyről, de fürdőzni sem lehet, hiszen a sor a parton dekkol. A part apró kavicsokból tevődik össze, ami hihetetlen látványos, de annál kellemetlenebb érzés. Az öböl elhelyezkedése miatt a legszebb a déli időszakban, amikor a nap az egész teret megvilágítja, délelőtt és délután a látogatók csak egy kis részét láthatják napfényben, amitől pont nem látszik a smaragdzöld víz és a sziklák csodás színei. Így egy az élmény nem olyan, mint várnánk, mert elrontja az igazi turistaközpont hangulata. Ezzel viszont nem lesz többet gondunk, hiszen a tavaly bekövetkezett sziklaomlás miatt az öblöt lezárták a turisták elől. Így a hajók már nem köthetnek ki ott bizonytalan ideig.

 

Shipwrek

Felülről viszont továbbra is látogatható, és megtekinthető a világ egyik legkülönlegesebb látványossága, a csempész öböl. Mint Navago öböl a térképek nem jelölik, és a helyiek sem ismerik. Így a fél szigetet bejártuk mire rájöttünk, ilyen formában kell keresnünk a térképen.  Bár rengeteg ilyen képeslapot és insta fotót lehet látni, melyen felülről fotózzák a Csempész öblöt, de ezeket a képeket biztosan nem fogja utánuk csinálni. A meredek sziklafalon csak egyetlen egy kilátó található, melyen hatalmas sorban állás után pár pillanatra tekinthetünk le. A körülötte lévő sziklás részen őrök figyelik, hogy senki se mehessen közelebb a szakadékhoz, ami hihetetlen veszélyes és egy fénykép miatt nem érdemes az életünket kockáztatni. Évente több százan esnek áldozatául az emberi butaságnak, így ezt nagyon szigorúan veszik az ottani emberek, egy ezzel ne is próbálkozzatok! Érdemes korán érkezni, ezzel elkerülve a tömeget és a meleget. Valamint a parkolás is nagyon nehézkes a hatalmas buszok, és az apró parkoló miatt. A kilátó mellett mézeket és magokból készült finomságokat lehet vásárolni. Érdemes itt beszerezni őket, hiszen a városokban drágábbak, valamint finomabbak is az itt árult édességek. Alkudhatunk is az árból, hiszen a görögök is mesterei az alkunak.

Banan beach

Bár a fővárosból jár a leghíresebb tengerpartra busz, de kocsival elérni a legkényelmesebb ezt a strandot. Őrzött és nyílt parkoló is található, így ez sem okozhat nehézséget. Ezen a helyen csodálatos karibi homokos part, kristálytiszta víz található. Valamint különleges napozó ágyakon pihenhetünk egész nap. A helyi étterem valami mennyei, és a pincérek a parton is folyamatosan szállítják a koktélokat. Így hatalmas kényelemben élvezhetjük ki a csodás hely szépségét. Az étteremből pedig csodás a panoráma az egész partszakaszra. Természetesen minden szolgáltatás pénzbe kerül, de nem megfizethetetlen. A partszakaszon az összes vízi sportot is kipróbálhatjuk a Jetski-től a banánozásig. Nem véletlenül a legkedveltebb beach a szigeten. Kiesettsége miatt viszont nincs olyan nagy tömeg, mint a városok partszakaszain. Így mindenképpen ajánlom. Elhelyezkedése miatt pedig egész nap süti a nap, valamint rossz felhős idő esetén is elkerülik ezt a helyet az esőzések. A part folyatása egy kihalt szakaszra vezet. Itt már nem találkozhatunk emberekkel, és a parton is magas tengerparti növényzet nő. Kihaltsága és elhagyatottsága miatt viszont az egyik legszebb partszakasz a szigeten.

Garakes

A sziget sarkában található partszakasz szintén a teknős lerakóhelyéről híres. Az öböl egyik felén fehérhomokos tengerpartok találhatók, másik felében nagy köves, vadregényes szakasz. Minden résznek megvan a szépsége. Tökéletes azoknak, akik nem feltétlenül a fehér homok jelenti a szépséget.  Hullámtörő szakasz miatt több méteresek a hullámok, így tökéletes hely a szörfözésre, miközben a mélység nem éri el a fél métert sem. Kellemesen hullámozhatunk a víz tetején lebegve, vagy játszhatunk a víz liftes mozgásával. Hihetetlen élmény, és egyike a legszebb partoknak ahol jártam. A legszélsőbb részen pedig nudista strand található. Az egész partszakaszon összesen, ha egy tucat emberrel találkozhatunk. Így akik jobban szeretik a csöndesebb partokat, nekik a legtökéletesebb. A teknősök fészkeire 24 órában egy csapat figyel, így biztosítva a nyugalmukat.

 

Porto Zoro Beach

A hangulatos fából készült napozóágyak és napernyők magukban is érdekes hellyé teszik a strandot. A homokos partszakasz tökéletes helyszínt biztosít a pihenéshez. A strand különlegességét viszont nem a part alkotja. Hanem a mellette elterülő különleges sziklaszigetek. Ezek a sziklák nem csak gyönyörűek és látványnak csodásak, de a búvárkodni vágyóknak is különleges helyet biztosítanak. Másik különlegessége a fehér iszap, amit a turisták gyógyító hatásában reménykedve kennek magukra. Az iszap büdös és nem éppen higiénikus látványt nyújt. Mégis nagyon sokan vállalkoznak arra, hogy bekenjék magukat vele. A parton egy étterem is található, melyben napközben görög finomságokat kóstolhatunk.

Hajókirándulások

A sziget körül rengeteg hajókirándulás indul. Egyik irányba a Csempész öböl felé. Itt csupán az az egyetlen szép partszakasz, amivel találkozhatunk, valamint a kék öböl. Itt viszont ki is szokta tenni a turistákat a hajó, hogy megmártózhassanak a csodás, kristálytiszta kék vízben. Másik irányban sokkal több kisebb öböllel és természeti csodával találkozhatunk. Egyik kedvenc helyemen smaragdzöld vízben, alattunk hatalmas fehér kövek közt fürödhettünk. Mindkettőt érdemes kipróbálni egy hosszabb nyaralás során. Ezek legtöbbje fél napos program. Bár sokszor hajnalban kell kelni, mert a kikötőhöz való utazás több idő a buszokon, mint maga a program. Mindig vessük össze a különböző utazásokat nyújtó helyeken a kínálatokat, hiszen lehet, hogy ugyanaz az utazás pár méterrel arrébb már a felébe kerülhet.

Lepedős sziget

A lepedős sziget kis hídon át közelíthető meg a sziget nagyobb öblének széléről. A strandra belépőt kell fizetni, de a bárban lefogyasztható az összeg. A strandon alig pár ember tud elfeküdni, és maga a víz is kavicsos. Legtöbb esetben pedig a hullámzás miatt megközelíthetetlen is a víz, és magasan csapnak fel a hullámok, bepermetezve mindenkit a kis strandon. Az egyetlen egy érdekessége az öböl két nagy szikla fala közé kifeszített lengedező lepedők, melyek különlegesek. De ha kihagyjuk sem maradunk ki semmiből. Fentről letekintve rá egyszer elegendő is, több idő eltöltésére nem alkalmas a hely.

Teknős sziget

A teknős szigeten évszázadok óta teknősök százai rakják le tojásaikat, melyek az augusztusi szezonban kelnek ki. Így a látogatok, maguk se találkozhatnak a kis újszülöttekkel, akik hajnalban a homokból kimászva tartanak a víz felé. Így sok szerencsés búvár együtt is úszhat a kicsikkel, vagy épp a szigeten tartózkodó nagyobb példányokkal is. Az év egy részében el van zárva a látogatók elöl, de van, amikor a tengerpartot megnyitják a turisták előtt. Kis homokos partszakasszal rendelkezik. A sziget sajátossága hogy messziről valóban egy teknősre hasonlít. Így a természet játékát is megfigyelhetjük.

Laganos

A főváros este átváltozik Ibizává és egymást érik a szórakozóhelyek és a szórakozni vágyó fiatalok rengetegei. Aki tényleg bulizni vágyik, arra hihetetlen sok lehetőség vár itt. Azonban aki pihenni vágyik, ne válassza ezeket a helyeket, hiszen a sziget más részein pihenőövezetekben ilyen problémájuk nem lehet. A legtökéletesebb megoldás, ha valaki autót bérel és bejárják az egész szigetet. Ebben az esetben bejárhatjuk az összes csodás partszakaszt. Így nem vagyunk ahhoz a helyhez kötve, ahol a szállásunk található, és sokkal szebb tengerpartokon sütkérezhetünk. A tengerpartja a rengeteg embertől felkavart, így nem kristály tiszta. Az utcák a nagyobb bulis esték után koszosak. Az öböl viszont hamar felmelegszik, így melegebb a víz. A parton pedig rengeteg ellátó egység közül választhatunk, ahol fogyasztásért cserébe kényelmes napozóágyakon süttethetjük a hasunkat. A tengerpart ezeken a helyeken koszos és zsúfolt. Inkább utazzunk kicsit, hogy szebb helyeket lássunk, de ha egyik nap nem akarunk akkora távot megtenni, megteszi itt is. Egész nyaralásra viszont nem alkalmas.

Tsilivi

Csöndes üdülőváros rengeteg szálláslehetőséggel. Tengerpartja tiszta, homokos. Érdemes volna partszakaszokat keresni, ahol kevesebb az ember, így a víz is kristály tiszta, és élővilággal is találkozhatunk. A sziklás részek tökéletesek a búvárok számára, hiszen bár nem hatalmas élővilágban, de csodás halakban, polipokban és tengeri csillagokban gyönyörködhetnek. A város főutcáján rengeteg hely várja a vásárlókat, akik szuvenírt és egyéb dolgokat szeretnének hazavinni a családnak. Valamint mindenhol rengeteg beülővel és éteremmel találkozhatunk. Itt különböző kultúrák konyháit is megtalálhatjuk, ha pár nap után megunnánk a görög ízeket. Így olasz, kínai, táj, angol és ír ízeket is megkóstolhatunk. Az esti élet csöndesebb, így a belső utcákban lehet tökéletesen pihenni, míg a fő utcákba egy-egy koktélra mégis beülhetünk, vagy épp kulturáltan éjszakázhatunk. Azok pedig, akik maguk oldják meg napközben az étkezést, itt rengeteg pékségben, cukrászdában, szupershopban és zöldségesnél szerezhetik be az alapanyagokat egy finom reggelihez vagy vacsorához.

Zant/ Zakinos város

A fővárosban található a legnagyobb kikötő, és a szomszédságában a reptér. Az aranyos tengerparti városban sétálhatunk a kikötőben ahol rengeteg nagyobb és kisebb hajó is horgonyozik. A kis utcák labirintusában pedig shoppingolhatunk szabadon, hiszen sok különleges bolt várja a turistákat. A divat szerelmesei is egyedi darabokat találhatnak magunknak. És olyan márkákkal is találkozhatunk, melyek kis hazánkban ismeretlenek. A városban rengeteg étterem, kávézó és gyorsétkezde található, valamint igazi tradicionális cukrászdák is. Érdemes előtte érdeklődni melyik helyen főznek a legjobban. Kérdezzük meg a helyiektől, ők melyik helyeken szoktak vacsorázni, vagy a turistavezetők is tudni szoktak pár eldugott, titkos helyet, amit érdemes kipróbálni. A legjobb tipp még az, ha olyan helyre ülünk be, ahol sok helyi étkezik, mint olyanra, amiben csak turisták vannak. Ezeken a helyeken biztosak lehetünk, hogy finomat ehetünk. A legjobb választások a gyros tálak, suvlakit, görög salátával vagy tzatzikivel, valamint a frissen fogott tengeri herkentyűs ételek. Ezek mindegyike az igazi görög konyha részei, és egy ilyen látogatás során egyiket sem hagyhatjuk ki, hogy meg ne kóstoljuk.

Eliza

Képke: Saját készítésűek

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail