Divat

A divat nem a pénz függvénye, avagy 5 tipp, hogy hol lelhetsz kincsekre pár száz forintért

Sokszor hallom azt a hölgyektől, hogy azért nem öltözködnek stílusosan, vagy a mai kor divatjának megfelelően, mert nem tudják megfizetni azt, hogy a pénztárcájuk nem a legújabb trendekhez van igazítva. A divat viszont nem a pénz függvénye. Szerintem a divat és a nőies és stílusos öltözködés nem csak a gazdagok kiváltsága, és ezt be is bizonyítom Nektek. Természetes, hogy a luxus márkák darabjait kevesen engedhetik meg maguknak, de az uralkodó trendeknek megfelelően bárki öltözhet. A divat nem drága ruhadarabok felsorakoztatása, hanem irányvonalak, melyek ciklikusan ismétlődnek és visszatérnek. Így ha követjük a legújabb divat híreit, tisztában vagyunk a legfrissebb trendekkel, akkor sok helyen bukkanhatunk megfelelő darabokra, melyek illeszkednek a szezon öltözködési vonulataihoz. Ezért a mai napon elhoztam nektek pár tippet, hogyan juthattok ingyen divatos ruhadarabokhoz, vagy pár ezer forintért, hogyan vásárolhattok új darabokat, melyekben máris trendik lehettek. Ehhez pedig nem fog kelleni sok pénz, csupán stílusérzék és egy kis turpisság.

Ruha és ruha között is van különbség. Bár valóban olcsón hozzájuthatunk darabokhoz, azért mérlegelnünk kell, valóban viselhetők-e azok a darabok. Először is a használtság szempontjából, vagy az anyag minősége miatt. Ha silány, vagy már elnyűtt, akkor még ha ingyen, vagy olcsón is jutunk hozzá, nincs rá szükségünk. Hiszen akkor a saját gardróbunkban is fellelhetünk hasonló darabokat. Másik szempont a relevancia, hogy az adott darab a jelen kor irányvonalainak megfelel-e. Megtetszik nekünk egy különleges darab, de ha az már messze nem divatos, akkor felesleges. Ezért is fontos követni a divatoldalakat, és a legfrissebb trendeket, hiszen sok helyen fellelhetünk olyan darabokat, amik lehetnek bár jó pár évtizedesek, de a jelen korban is trendiek számítanak. Sok darab visszatér a divatba, így ha jó állapotban vannak, ezeket is beleépíthetjük bátran a ruhatárunkba. Ehhez csupán követnünk kell a szezon újdonságait, és tartanunk kell a lépést a divattal. Így sosem nyúlhatunk mellé. Harmadik szempont, hogy mire van valóban szükségünk. Ha van sok pólónk, akkor nem ezeket a darabokat kell felkutatnunk. Írjunk listát, mik azok, amikből hiányunk van, vagy mik azok, amik cserére szorulnának. Így tudatosabban keresgélhetünk.

1, 0 forintért ruha

Nem szényen az, ha valakinek nincs pénze új ruhákra, mert az albérletet kell kifizetnie, a gyerekek táborpénzét az iskolára, vagy az elromlott kazán megjavítására kell a pénz. Viszont a ruhák ugyanolyan alapvető funkciót látnak el, ami elengedhetetlen az életben. Ezért mindenkinek szüksége van néha új ruhákra, hiszen egy fogyóeszközről van szó. És bármennyire is szeretünk egy-egy darabot, a mosásban és a folyamatos hordásban, sajnos tönkre mennek. Emellett ahhoz, hogy bejárjunk dolgozni és jó benyomást tegyünk másokra, szintén fontos, hogy mit viselünk. Így legyünk bármilyen anyagi helyzetben, néha új darabokkal kell gazdagítanunk a ruhatárunkat. Ehhez pedig nem mindig kell pénz. Első lépésként mindeknek van rokona vagy barátnője, akinek a kinőtt, kihízott, kifogyott ruhái arra várnak, hogy gazdát cseréljenek. Kutassuk fel ezeket a lehetőségeket, így új darabokhoz juthatunk. És ha szerencsénk van, ezek közt néha valóban kincsekre lelhetünk. Én például az unoka nagynénémtől kaptam fiatal koromban különleges ruhákat, melyek még sosem voltak használva, de méretük miatt már nem tudta viselni. Másik trükk, hogy figyeljük az eladós oldalakat. Sokan töltenek fel rájuk ingyen elvihető ruhacsomagokat, melyektől szeretnének megválni, de kidobni nem szeretnék. Ilyenkor meg van adva a csomagban található ruhák mérete, így ha passzolnak hozzánk, csupán el kell hoznunk az adott címről a ruhákat. Ezeken az oldalakon pedig cserére is sokszor van lehetőség. Hiszen mindenkinek vannak megunt darabjai, és szívesen kicserélné azt egy másikra. Így esténkén vagy reggeli ébredéskor nézzünk szét a neten az ilyen hirdetések közt, lehet, hogy szerencsével járunk, és új darabokhoz juthatunk teljesen ingyen.

2, 200-500 forintért

Szinte minden városban fellelhetők adományboltok, melyek pont azért jöttek létre, hogy azoknak, akik szeretnének spórolni, rengeteg ruhát és használati tárgyat árusítanak pár száz forintokért is. A legtöbb hölgy számára az akadályozza meg azt, hogy ilyen helyeken vásároljon, hogy szeretné eltitkolni, hogy rászorulnak az ilyen helyek nyújtotta lehetőségekre. Ez viszont butaság, hiszen egy használt ruhabolthoz képest, semmi különbség nincs közte, csupán az, hogy itt kirakott áru, ilyen célra felajánlott darabok közül kerülnek eladásra. Így lehetséges az alacsony ár fenntartása. Itt nem csak étkészletekre, melegszendvics sütőkre, vagy gyerekjátékokra lelhetünk, de magunknak is beszerezhetünk pár ruhadarabot. Sokszor pedig igazán nagy meglepetésekre találhatunk. Másik lehetőség a gardrób vásárok, melyeken az eladók saját használt, alig használt darabjaiktól szeretnének megválni, így néha pár száz forintkért is. Így ruhákat, szoknyákat, pulóvereket és néha kabátokat is vehetünk ezer forint alatt. Figyeljük az ilyen alkalmakat, és látogassunk ki rájuk. Egyrészt programnak se utolsó, hiszen egy nagy sétával egybekötve, még az egész családdal is együtt lehetünk. Biztosak lehetünk benne, hogy fogunk találni szépségeket, és van, amikor teljesen új, címkés darabokkal is találkozhatunk.

3, 1000 forintért

A turkálók az egyik legjobb találmányok, hiszen ami az egyik embernek már „szemét” az a másiknak igazi kincs lehet. Fiatal koromban nagyon sokat jártam barátnőimmel ilyen helyekre, és mindig nagyon szép darabokat találtunk, amivel különlegesebbé varázsolhattam a szettjeimet. Ha türelemmel átnyálazzuk a boltok akasztóin sorakozó több száz darabot, nagyon szép darabokat is kifoghatunk. Ehhez viszont valóban szét kell néznünk és heti vagy havi rendszerességgel visszatérni. Így a legfrissebb darabok közt újabb ruhákat találhatunk, amik csak ránk vártak. Itt is kifoghatunk új, címkés darabokat, amik még sosem voltak viselve. Itt is fontos, hogy ne vegyünk felesleges dolgokat, csak azért mert olcsók. Bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban tudjuk hordani. Kérdezzük meg magunktól, milyen alkalomra tudnám viselni? Jó-e a hétköznapok során is? Milyen az anyaga? Látszik rajta hogy viselték már? Megér-e még ennyit is? Megfelel az idei trendeknek? Ha nem, akkor klasszikus, örök darabok –e? Ha ezeknek megfelelt, akkor jöhetnek velünk haza!

4, 2000 forintért

Sokan ódzkodnak az online vásárlástól, pedig nagyon jó dolgokat lehet venni az internet bugyraiban. Ilyen lehetőség például az ebay, aliexpress és egyéb rendelős oldalak kínálatai, ahonnan már kétezer forintért is vásárolhatunk magunknak ruhákat. Persze mindig van benne egy kis kockázat, hiszen a ruhák hosszú idő után érkeznek meg, és nagyon oda kell figyelni a méretek megfelelő kiválasztására is. Van, amikor nem az érkezik, amit a képen láttuk, viszont ebben az esetben lehetőségünk van reklamációra és pénz visszafizetési kérelemre. Természetesen 2000 forintért nem várjuk, hogy pont ugyanaz a darab fog érkezni, mint a képen látható, viszont így is igazán hordható, és csinos darabokkal bővíthetjük a gardróbunkat. Legtöbb termék alatt megtalálhatók a visszajelzések, melyeken láthatjuk, valójában hogyan néznek ki a termékek felvéve. Ezeket a vevők töltik fel, így száz százalékban a valóságot mutatják be. Így ha leellenőrizzük, akkor valóban azt kaphatjuk, amire számítottunk. Olyan darabok is érkezhetnek, amik a kedvencünkké vallhatnak, és alig várjuk majd, hogy újra felvehessük őket.

5, 3000 forintért

Sokszor hangsúlyozom a leértékelések fontosságát. Hiszen ilyenkor pár ezer forintért csodás, és teljesen új darabokat vásárolhatunk. Ez vonatkozik a kuponnapokra is, hiszen akkor is hatalmas kedvezményekhez juthatunk. Ha tudjuk, mire van, szükségünk akkor rakjunk félre mindig egy kis aprót, amit erre szánunk. Pár hét alatt, már összegyűlhet egy kis összeg egy új farmerre a kilyukadt helyett, vagy egy meleg pulcsira, amiben nem fázunk majd a buszon munkába menet. Időzítsük ilyenkorra az éves bevásárlást, így több tízezreket is spórólhatuk. Válasszuk inkább letisztult, basic darabokat, melyeket könnyen kombinálhatunk, ezáltal több helyre is hasznosíthatjuk. Lehet, hogy az a különleges, csillogós, mintás ruha csak pár ezer, és meghalunk érte, de biztosak lehetünk benne, hogy egy egyszerű koktélruha, vagy egy elegáns blézer együttes többször lesz használva a hétköznapok során, mint az áhított darab.

Ezekkel az apró trükkökkel okosan szerezhetünk be új ruhát anélkül, hogy sokat költenénk feleslegesen.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail