Lakberendezés

Karácsonyfa díszítés alapszabályai

A karácsony közeledtével engem is elkap az ünnepi hangulat. Előkerülnek a szekrény tetejéről az legkülönbözőbb díszek és kiegészítők, hogy a lakás is pompázzon. Nálunk mindig nagy hagyománya volt a karácsonyfa díszítésnek, és mindig csodás több méteres fákat állítottunk egészen kis korom óta. Amióta saját magamnak készítem a fámat, a szokások megváltoztak, de továbbra is nagy gondot fordítok a díszítésre. A sok év alatt nagyon sok tapasztalattal gyarapodtam, amit most szeretnék megosztani azokkal, akik eddig kicsit elveszettek voltak a témában, vagy még nem szereztek nagy gyakorlatot. A tippekkel pedig segítek megtalálni a hozzátok legjobban illő fát.

Élő vs mű

Az egyik legnagyobb kérdés minden évben, hogy melyik fatípust válasszuk. Sokan a hagyományos élő fát részesítik előnyben, hiszen illatával igazi karácsonyt varázsol lakásunkban. Azonban az élő fa sok kérdést felvet. Sokan sajnálják szegény fát kivágni, és pár hétnyi használat után az utcára száműzni a kiszáradt testüket, ezért a másik humánusabb megoldás a műfenyő. Mindenkinek megvan a kedvence. Mi minden évben eldöntjük, hogy idén elővesszük a műfenyőt, és nem költünk igazira. Természetesen minden év 23-án végül a faárusnál kötünk ki, és kiválasztjuk a legmagasabb fát.  Én viszont a saját lakásomban minden évben műfenyőt állítok. Mit vegyünk figyelembe a választás során? Melyek azok a dolgok, amelyek egyik vagy másik ellen szólnak?

 Az élő fának megvan a maga hangulata, és ez esetén minden évben újabb darabot kell vásárolnunk. A lakást betölti a kellemes illat, és hajnalban leeső dísz hangja, ami szívrohamot okoz, tudatja, hogy köszöni szépen még él és épp szárad. Magasságban a legkisebbtől az 5 méteres darabig rendelkezésünkre állnak. A határt csakis a pénztárcánk mérete határozza meg. Én mindig a magasabbakat részesítettem előnyben, a kisebb méteres darabok formája nem tökéletesen mutatkozik meg. A különböző fajták és típusok miatt hatalmas a különbség árban, így a pár ezrestől néha az 50-70 ezresekig találkozhatunk velük. Ha megvan a fa, akkor a következő buktatő a talp felszerelése, és a fa felállítása. Ha nem faragják be nekünk helyben, akkor sokórányi faragás vár jobb esetben az urakra, majd azután további órák az egyenesbe állításhoz. Ha szerencsénk van és magunkkal visszük a talpat, akkor sok fejfájástól szabadítjuk meg magunkat. Ha lehetőségünk van rá mindenképpen kössük is ki a lakásban a fát damillal vagy cérnával (ami nem látszik), hiszen a száraz fa súlypontja áthelyeződhet és eldőlhet idővel. Ez főleg a gyerekes családok esetén fontos, nehogy a lurkókra dőljön. Ha készen áll az élő fánk a díszítésre, több dologgal szembesülhetünk. Az élő fa nem szimmetrikus, és néha az ágak közt nagy távolságok is vannak, melyek, ha fel is díszítjük, nem fognak tökéletesen mutatni. Nézzük meg minden oldaláról, és a legszebb felét fordítsuk a legfrekventáltabb helyre. A legnagyobb negatívuma pedig a tűlevél, ami elborítja naponta a lakást, és ami után még következő szilveszterkor is találhatunk elbújva párat szerte szét a lakásban.

A műfenyő esetében könnyebb dolgunk van, hiszen ezt a darabot egyszer kell csak megvásárolnunk és éveken vagy akár egy egész életen át tökéletes lehet számunkra. Itt is több méret közt válogathatunk. Ha pedig elmúlik a karácsony, csak annyi dolgunk van, hogy összehajtjuk őket és egy dobozban eltehetjük biztonságban a követező évre. Könnyű bánni vele, és a díszítés is könnyebb, hiszen oda hajthatjuk az ágakat, ahova szeretnék őket. Emellett sokkal rendezettebb és modernebb összhatást tudunk kihozni bele. Így a rendszerető, szimmetriamániások, mint én, kiélhetik szenvedélyüket. Sokan viszont hatalmasat hibáznak, azzal hogy nem hajtogatják ki a fát, így az ágak egy csomóban éktelenkednek. A fa szépségét a szép, alaposabb hajtogatás adja meg. A legnagyobb előnye pedig, hogy nem hullajtja magát, csupán egyszer a felállítás után. Utána viszont biztosak lehetünk benne hogy nem lépünk mezítláb a tű éles darabokba. Ha pedig megvan a fa és készen állunk a díszítésre továbbléphetünk a díszek kérdésére.

Trendek vs hagyományos

Sokak számára jelent fejtörést, hogy elővegyék a raktárból az évek óta őrizgetett, igazi, hagyományos fenyőfa díszeket, vagy a legújabb trendeket követve vásároljanak be újabb garnitúrát. Ahogy mindennel, a trendekkel is arra szeretnék sarkallni a vásárlókat, hogy újra kinyissák a pénztárcájukat és bevásároljanak az új darabokból. Anyukám volt az, aki minden évben bedőlt az új irányvonalaknak, így a fél raktárunk karácsonyfa díszekkel van tele. Így van arany, kék, piros, ezüst, retro, modern, kristály és minden elképzelhető variációnk itthon. Ezekhez pedig hozzá illő világítás is dukál, így a világ összes fényfüzérével is rendelkezünk. Ennek csak az a vége, hogy minden egyes évben több tízezer forint kerül elköltésre, mert szeretne felzárkózni a neten elénk tárt szebbnél szebb designokhoz. Én magam pedig a megszokás híve vagyok. Így minden évben ugyanazt a színt és díszeket használom, csupán felfrissítem, megjavítom, vagy kiegészítem azokat. Hiszen bevált dolgon ne változtassunk. Sokan nem tudják, hogy a boltok 24-én minden karácsonyi díszt felére vagy háromnegyedére áraznak le. Így ha van időnk, szerezzük be a legutolsó darabokat aznap, és rengeteg pénzt spórolhatunk így.

Sorrend

Az első és legfontosabb a karácsonyfa díszítés esetén a sorrend betartása. Hiszen, ha nem tartjuk be, és a feldíszített fára próbáljuk felrakni a fényfüzért, rá kell jönnünk, hogy az egészet kezdhetjük előröl. Vagy elkezdjük felpakolni a díszeket, majd felpillantva észrevesszük, hogy elfogyott az összes és a fa háromnegyede még üresen áll. Először magával a fával kell kezdenünk. Igazi fa esetén hagyjuk kilógni a fát, így pihentessük felállítva pár órát. Ahhoz hogy friss maradjon, néha spricceljük be egy kis vízzel, így több ideig maradhat üde. A műfenyők esetében az első lépés a hajtogatás. A legnagyobb hiba, amit elkövethetnek az emberek, hogy nem hajtogatják ki szépen a műfát, így az ágak egy csomóba állnak és mindenhol lyukak éktelenkednek. A legkörülményesebb mozzanat így a hajtogatás, de mégis a legfontosabb feladat is egyben. Minden ág álljon kifelé, és egymástól ellentétes oldalakon. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a fényfüzér. Itt a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy csak rakjuk a vakvilágba, majd a felénél elfogy, és a felénél sem járunk a fánál. Rendezzük el szépen, hogy a tetejére is jusson, és a rétegek közt is egyenlő távolságban legyen. Akkor végzünk tökéletes munkát, ha sötétben is kirajzolódik a fa formája. A következő mozzanata a boák és füzérek. Ha ezekkel is megvagyunk, kezdhetjük is a díszekkel.

Díszítés

A díszek esetében fontos a rögzítés. A műfenyők esetében könnyű dolgunk van, hiszen a díszekhez kapott kis cérnákkal is tökéletesen dolgozhatunk, de ez nem igaz az élő fenyőkre. Igazi fenyőfa esetén használjunk hagyományos fém akasztókat, amikkel könnyebben tudjuk beilleszteni a díszeket, és rögzíteni is azokat. A műfenyővel ellentétben, mely úgy maradt, ahogy eredetileg raktuk, az élő fenyő mozgolódik. Így ahogy szárad az ágai lekonyulhatnak, és a díszek is leeshetnek róluk. Rögzítsük őket, így a nagymamától örökölt üvegdíszek nem landolnak a padlón. Ha egyszínű díszeket használunk, nincs sok gondunk vele. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a fa minden részére eloszlassuk a díszeket, ne maradjanak nagyobb lyukak, vagy ne kerüljön egy helyre sok dísz. Több szín esetén azonban nehezebb a dolgunk. Hiszen ilyenkor nehezebb az eloszlatás, hogy minden színből mindenhol megtalálható legyen. Haladjunk színenként. Körültekintően járjuk végig a fát, amíg mindenhova el nem helyeztük az adott garnitúrát. Majd a következő színnel töltsük ki az üres helyeket.

Kész?

A karácsonyfa sosincs készen. Így mindig marad egy ág vagy lyuk, ahova még elkélne pár dísz. Így mindig, amikor elmegyek a fa mellett, rendezgetem. Sosem lehet befejezettnek nyilvánítani a fánkat. Bár több száz dísszel ékesítem évről évre a fámat, mindig kevésnek bizonyul, így mindig újabb darabokkal gazdagítom a gyűjteményemet. Viszont néha feladom, és úgy hagyom, ahogy van.

Időzítés

Ahány ház, annyi szokás. A régi időkben a karácsonyfa állítás összefonódott magával a szentestével, így csupán aznap vagy csak pár nappal előtte kezdték el díszíteni a fákat. Manapság szeptember elsején szembe találjuk magunkat a bevásárlóközpontokban a télapókkal, így a fa állítása is előbbre tolódik. Sokan december elsejével nekiállnak, hogy minél több ideig csodálhassák a lakásukban. Nálunk mindig a 24-i program volt a fenyőfaállítás, és egészen január végéig maradt is a lakás éke. Azóta én viszont szeretem előbb elkészíteni, és még szilveszter előtt le is szedem. Sokan pedig a farsangi időszak kezdetéig meghagyják. Mindenki maga döntse el, ő maga mikor érzi a vágyat arra, hogy elkészüljön vele, és mikor sokall be a látványától.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail