Divat

Pénztárcakímélő divattippek

A bloggerek és újságírók sokszor elfeledkeznek arról, hogy az olvasóik közül nem mindenki ugyanabból a környezetből jön, mint ami körülveszi őket a mindennapjaik során. Itt a fővárosban természetesen mások a prioritások, mint a vidéki kisvárosokban vagy a külkerületek lakótelepein. Társadalmunkban ugyanúgy megtalálható a jól szituált réteg, mint a nélkülözők. Én már a kezdetek óta szerettem volna kortól, testalkattól és pénztárcától függetlenül elhozni a divatot és az inspirációt azok számára, akiket érdekelnek a tanácsaim. Sokan kerestek fel azzal a problémával, hogy sajnos ti az általam bemutatott márkák darabjait nem tudjátok megvásárolni, hiszen magas áruk miatt nem engedhetitek meg magatoknak, vagy nem áll módotokban minden szezonban új darabokat beszerezni, de szeretnétek mégis trendin öltözködni. Ti is szeretnétek igényesek és nőiesek lenni, mindezt a rendelkezésetekre álló darabokból. Természetesen nem mindenki van olyan anyagi helyzetben, hogy a legdrágább luxus darabokat megengedhesse magának, vagy minden hónapban lecserélje a ruhatárát. Vannak, akik számára még egy pár ezres ruhadarab megvételekor is el kell gondolkodni, hogy a hónap végén lehet, emiatt a darab miatt kell majd kevesebbet ennie, vagy éjszakánként lecsavarnia a fűtést, hogy spóroljon a gázzal. Természetesen a feladatom, hogy nem csak a budapesti dolgozó hölgyei vagy divatimádó egyetemista lányai számára hozzam el az inspirációt, hanem olyan hölgyeknek is segítsek ötletekkel és divattanácsokkal, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak a legújabb trendek darabjait. Ezért a mai napon elhozok nektek pár ruhadarabot, amit olcsón is megszerezhettek, úgy hogy stílusosak maradtok.

Mielőtt belekezdenék a mondandómban, még egy utolsó gondolatot szeretnék megosztani azokkal, akik olyan helyzetben vannak, hogy a divat nem lehet prioritás számukra. Sokan alábecsülik a ruhák és az öltözködés erejét, így nem érdekli őket, ha az a póló, amit reggel felvesznek a munkába pár helyen foltos a sok mosástól, vagy a szoknyában a gumi megnyúlt a sok hordástól. Ahogy a pozitív gondolkodás pozitív dolgokat vonz be, úgy egy átgondolt öltözködés is magasabb kvalitást vonzhat magával. Sajnos a világunkban nagyon nagy fontossággal bír a külső, így a párkeresés vagy épp munkakeresés során is segítségünkre lehet. Sokan a külsőnk alapján ítélnek meg minket, így ha a foltos kinyúlt pólóban látnak minket, akkor annak megfelelően is bánnak velünk, hiszen bármilyen csúnya dolog is, de a pénz pénzt vonz. Így ha egy állásinterjún, még ha nem is engedhetjük meg magunknak, de magasabb anyagi helyzetnek megfelelően öltözünk fel, nagyobb eséllyel kaphatjuk meg az állást. Ez pszichológia, ami ellen nem tehetünk, csupán úgy, ha kicsit becsapjuk a minket szemlélőket. Ezáltal több és nagyobb lehetőségek tárulhatnak ki előttünk. Ehhez csupán arra van szükségünk, hogy olcsón, de olyan minőségű ruhadarabokat vásároljunk, ami látszatra drágábbnak tűnik.

Kabátok

A kabátunkat – mivel a téli időszakban a legtöbbet hordott darabunk – lényeges, hogy jól válasszuk meg. Fontos a minőség a komfortos melegítés miatt, másrész a stílusosság miatt. Bár a kínai ruhaüzletekben rengeteg csúnya darabbal találkozhatunk és ezeknek az ára is most már egy szinten mozog a fast fashion darabokkal, de kabátok tekintetében néha igazán szép darabokra is lelhetünk. Míg egy olcsó fast fashion boltban is egy télikabát 20.000-től kezdődik, ezeken a helyeken már 6-8 ezer forintért is bukkanhatunk elfogadható darabokra. Egy másik alternatíva a használtruha üzletek. Sok fajtával találkozhatunk a kilóstól, a címkés, sosem használt darabokat áruló üzletekig. Érdemes megkeresni azokat a helyeket, ahol valóban szép darabokat árulnak, nem csak olyan szemeteket, amit az angolok már a kukába vetettek. Ilyen helyeken olyan minőségi és luxus márkák darabjaival is találkozhatunk, melyek tökéletesek, hogy feldobjuk velük a ruhatárunkat. Így a kabátok tekintetében is érdemes végignyálazni a kínálatot és többször meglesni az újonnan érkező darabokat. Néha meglepő áron igazán nagy kincsekre bukkanhatunk.

 

Pulcsik

Az első és legkönnyebb megoldás a fast fashion darabok, azon belül is a leárazások ideje. Így a 6-10 ezer forintos darabokat 2-3 ezerért vihetjük haza. Ezek nem csak melegek a téli időszakra, de szépek is. Fontos az előre gondolkodás, így a nyári leárazásokon érdemes odafigyelni a kihagyhatatlan ajánlatokra. Egy jól megválasztott darabban végigjárhatjuk az egész szezont, és még stílusosak is maradhatunk. Egy másik lehetőség az outletek és használt ruha boltok, ahol címkés darabokat árulnak. Itt is olyan márkák darabjaira bukkanhatunk, melyek több mint 10-szerese lennének eredeti áron. Itt azokra a darabokra gondolok, melyek nem voltak használva, csupán az üzletek bocsájtják alacsonyabb áron eladásra, mivel a saját üzleteikben már nem volt rá kereslet. Mindig figyeljünk oda a minőségre, hiszen fontos, hogy a darab sokáig használható legyen számunkra, ne csak két mosás után a kukában landoljon, mert kifakul vagy szétfoszlik. Hiszen legyen az pár száz vagy ezer forint, akkor sem szabad, hogy kidobjuk feleslegesen. Mindig jól gondoljuk át a vásárlásainkat ebből a szempontból is. Így egy kínaiban vásárolt póló, pulcsi nem biztos, hogy jó választás ebben a tekintetben.

Cipők

A cipők nagyon nehéz ügyek, hiszen a magasabb minősséggel együtt jár a tartósság és a kényelem is. Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy ezeket a szempontokat figyelembe vegye, ha a kiválasztott darab csillagászati összegekért elérhető csupán. Szerencsére sok alternatíva áll a rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a megfelelő darabokat. Első a cipő fast fashion boltok, mint a Deichmann és a CCC, melyek egyetlen negatívuma, hogy bár olcsók, de bármennyire is próbálják a divatot lemásolni, valami kifacsart csúnya módokon teszik azt. A fast fashion boltokban viszont divatos darabokhoz juthatunk, közepes árakon. A harmadik megoldás szintén a kínai üzletek, azonban itt is nagyon kell figyelni a minőségre, hiszen néhány darab a legkisebb esőzéstől is széteshet. Sok olyan darabbal rendelkeznek ezek a boltok, melyek az emberiség elleni bűntettek, de néha ki lehet köztük fogni trendi darabokat is. Válasszunk kényelmes, mégis csinos darabokat, melyeket több szettel is kombinálhatunk. Így a mindennapok során, de egy randin is tökéletes társunk lehet az adott lábbeli.

Nadrágok

Érdekes módon a fast fashion darabok a legjobb megoldások a farmerek tekintetében, hiszen 3-6 ezerért olyan tökéletes darabokat kaphatunk, melyek több évig, napi használat mellet is tökéletesek lehetnek. A másik lehetőség a textil áruházak. Ezeken a helyeken nagyon olcsón juthatunk ruhához, de ezek a darabok nem csak minőségben, hanem szabásban is messze állnak a divattól. Itt tartózkodjunk a mintás daraboktól, alap darabokhoz viszont hozzájuthatunk. Így farmerek és pólók tekintetében tökéletesek lehetnek.

Ruhák

Ha szeretjük az online vásárlást, akkor a rendelős oldalak a legjobb helyei, ahol szebbnél szebb ruhákat vásárolhatunk magunknak olcsón. Ilyen helyeken pár ezerért csoda estélyiket, különleges egyedi darabokat vásárolhatunk magunknak, amit a boltokban több tízezerét vagy egyáltalán nem találnánk. A két bibi vele, hogy a hosszú szállítási idő miatt, sokat kell várnunk a darabokra, ezért akkor rendeljünk ilyen helyekről, ha van türelmünk kivárni a hónapokat, amíg a szépséget a kezünkben tarthatjuk. A másik negatívum, hogy az olcsó ár azzal is jár, hogy néha nem azt kapjuk, amit szerettünk volna vagy a képen látható volt. Sajnos az olcsó kínai rendelős oldalak lutrik, így néha olyan tökéletesek a ruhák, hogy megszólalnak, máskor a kukában landolnak. Mindig nézzük meg az oldalak értékelését, és a méreteket is csekkoljuk le mielőtt a kosárban landolnak a kedvenc darabjaink. A fast fashion üzletekben is rengeteg mennyiségben tárul elénk a választék, azonban ezek a helyek folyamatosan drágulnak, így most már 8000 forint alatt nem kaphatunk szép darabokat. A leárazások továbbra is a barátaink, hiszen ilyenkor különleges darabok is kedvező árakon kerülnek az akasztókra. Nem kell túlgondolni a vásárlást. Egy szezonban egy jól kombinálható darab is elég lehet, hiszen ezt az egy tökéletesen megválasztott darabot ezer féleképpen kombinálhatjuk.

 

Fehérneműk

A Pepco üzletei nem csak a lakberendezési darabokban lehetnek jó megoldások, de néha fehérneműk tekintetében is rátalálhatunk pár szépségre. A harisnyákhoz zoknikhoz más boltokhoz képest töredék áron juthatunk hozzá. Valamint csipke melltartók és bugyik között is néha találhatunk szép darabokat. A ruhák között viszont ne válogassunk, mert anyaguk és szabásuk miatt sem jelentenek jó alternatívát. A fast fashion helyeken is kifoghatunk szexi darabokat. A NewYorker – főleg leárazás idején – tökéletes hely, hogy feltöltekezzünk egy évre ezekből minden kötelező darabbal. A kínaikban pedig néha pár száz forintért is teljes szetteket kaphatunk. Ezek a darabok nem csak szépek, de kényelmesek is egyben. Sose feledkezzünk meg arról, hogy nők vagyunk, így ha nincs is ki letépje rólunk a ruhákat, saját magunkat is kényeztetjük azzal, hogy szexi darabokba bújtatjuk a testünket. Itt is figyeljünk oda a minőségre és arra, hogy a letisztultság a barátunk.

Táskák

Egy stílusos táska mindig csodákat tehet. Megválasztása az egyik legfontosabb, hiszen egy darabbal kell csupán rendelkeznünk, de ha az tökéletes, minden szettünkhöz passzolhat. A fast fashion darabok mindig jó alternatívák lehetnek, de ezek még mindig 10.000 forint körül mozognak. Emellett pedig kevés időt bírnak ki, ezért a használt ruha boltok és outletek jobb megoldásnak tűnhetnek. Itt olyan darabokra találhatunk, melyek sokkal drágábbak lennének, ha az eredeti boltban vásárolnánk meg őket. Bár sok a szemét, de néha kincsekre is találhatunk a használt táskák kosarában is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a táskák az egyik legjobb befektetések a gardróbunkban, hiszen több évtizedig is hű társaink lehetnek és elkísérhetnek minket mindenhova. Ha megtehetjük, érdemes befektetni néha egy drágább, de minőségi darabba. A márkás rendelős oldalakon luxus darabokhoz juthatunk töredék áron. Érdemes néha szétnézni ezeken az oldalakon, főleg a nagyobb leárazások idején. Érdemes az urak számára elkészíteni egy kívánság listát, mely tartalmazza a kedvenc darabjainkat, így a karácsony és a szülinapunk közeledtével segítséget nyújthatunk számukra az ajándék választásban.

Figyeljünk oda:

Az olcsóbb üzletekben a letisztultság a barátunk. Minél giccsesebb egy ruhadarab, annál olcsóbb külsőt tud nekünk kölcsönözni. Így a flitterek, lógókák anti-divatosak ilyen helyeken. A mintáktól is kicsit tartózkodjunk az ilyen helyeken, mert rosszabb anyaggal kombinálva hihetetlenül csúnyák lehetnek. Gondolkozzunk alapdarabokban, melyekkel nem lőhetünk mellé.

Plusz tipp:

Tartózkodjunk a másolatoktól. Senki sem fogja elhinni nekünk, hogy van pénzünk nem csak több havi, hanem lakás összegű táskával járni, ha a többi ruhadarabunk nem tükrözi a gazdagságot. Így csupán még rosszabb hatást kelthetünk és ferde szemmel fognak ránk nézni az emberek. Nincs olyan, hogy szép másolat, vagy majd azt hiszik, hogy igazi. Aki ismeri ezeket a darabokat, tudja, hogy egy átlagembernek nem lehetnek ilyen darabjai. Csupán pár ember van, akit becsaphatunk ilyenekkel, és nincs olyan, hogy leesett a kamionról vagy olcsóbban szerezte valaki. Pár ezerért, de pár tízezerért sem tudunk ilyen darabokat eredetiben megszerezni bármilyen outlet vagy akciós weboldal is legyen az. Nincs Gucci, Armani cipő 20.000-ért. Nézzünk utána az eredeti oldalon, hogy milyen árakon vannak a termékek fent. Így már tudni fogjuk, becsapás-e az a kedvező ajánlat.

Eliza

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail