Egyebek

8 legfontosabb tanácsok tőlem, a kezdő bloggerek számára

Sokan kértek tanácsot tőlem abban, hogy hogyan is kezdjetek neki egy blognak, vagy hogyan lehettek nagyobbak a social mediában. Hogy mik azok a dolgok mire oda kell figyelnie egy kezdő bloggernek! Nap, mint nap kapok leveleket tőletek ebben a témában, de sajnos egyre kevesebb időm van személyesen segíteni nektek. Bár még csak két éve vagyok benne ebben a szakmában, mégis hatalmas utat járhattam be azóta. Rengeteg dolgot kellett megtanulom a saját bőrömön keresztül, és megtapasztalni minden egyes buktatót. Ezeket a tapasztalataimat post pedig szeretném megosztani azokkal, akik szeretnének becsatlakozni a mi ki csodás világunkba. Hiszen a blogger szakma hihetetlen izgalmas rengeteg lehetőség van benne. Rengeteg összetevője van, így mindenki megtalálhatja benne önmagát. Legyen a témád a divat, szépségápolás, vagy az életmód. Most elárulok pár titkomat, hogy én miben látom a nyitját a sikernek, ahhoz hogy minél több emberrel szerettethessétek meg azt, amit csináltok, vagy épp a cégek számára is alternatívát nyújthassatok más bloggerekkel szemben.

1, Csakis előre

Első a céltudatosság. Precizitás. Tervezettség. Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, elsősorban magunkban kell pontosan megfogalmazni azokat. Mindig tudni kell, mit szeretnénk elérni, és azt mikor szeretnénk. Készítsünk tervet, és rendszerezzük a teendők sorát. Tudnunk kell, hogy mikor hol kell tartanunk, hogy biztosan haladhassunk a siker felé. Tűzzünk ki kisebb célokat is, aminek elérésével még több motivációt nyerhetünk a nagyok eléréséhez. Minden nap tegyünk valamit az álmainkért, legyen az egy kis feladat, vagy csak a tervezés. Merjük nagyot álmodni, csak mindig tudjuk, hogy mi az az út, amit végig kell járnunk, ahhoz hogy elérjük azokat. Természeten, az elején nehéz lesz, de a munkánkból rengeteg erőt meríthetünk a folytatáshoz. Lesznek napok, amikor az egészet hagynák és feladnánk, de ezekben a pillanatokban kell nagy levegőt venni, és lépni egy nagy lépést előre. Én magam a blog kezdete óta tudtam, hol akarok tartani egy, két év múlva és mi az a legnagyobb cél, amit ebben a szakmában el akarok érni. Eddig pedig minden úgy halad, ahogy elterveztem és minden sikerült elérnem a köztes célok közül.

2, Minőség

A másik pont a minőség. Sosem adjunk lejjebb a tökéletesnél. Természetesen emberek vagyunk, és mint emberek sosem leszünk tökéletesek, de egy vállalkozás, vagy blog csak úgy lehet profi, ha a tökéletességre törekszik. Egy képünk sem lehet kiégett, vagy homályos. Nem engedhetjük meg hogy a feedünkben, olyan képek sorakozzanak, amik esztétikailag nem nyújtanak teljes élményt. Nem mindenki van megáldva szépérzékkel, vagy épp stílussal, de erre a legtöbben erre nem is ébrednek rá. Úgy gondolkozzunk, hogy vajon az nagy cég, akivel szeretnénk majd egyszer dolgozni, megengedné-e magának, hogy kitegye ezt a képet a saját oldalára. Minden kisebb munkára, képünkre tekintsünk, úgy mintha az kampány lenne, mert addig egyik cég sem fog velünk együttműködni, amíg a képeink csúnyák és összeszedetlenek. Csak úgy nyújthatunk másoknak inspirációt, ha valamiben mi újat, vagy szépséget mutatunk nekik. Sajnos sok blogger követi el ezt a hibát, és nem érti, hogy miért nincsenek felkérései. Miért nem követik annyian? Egyszerű, senkinek sem reklám az, ha a termékét egy igénytelen képen látja viszont.

3, Folyamatos kontaktus

Harmadik, hogy mindig legyünk jelen. A szocial mediában nincs olyan, hogy szünet, pihenőnap, vagy szabadság. Minden nap jelen kell lenni, vagy elfeledkeznek rólunk az emberek. Néha már hajnalban olvasnunk kell a beérkezett üzenetetek és késő este szerkeszteni a másnapi postokat. Legyen az kép, vagy story, folyamatosan kapcsolatban kell lennünk az olvasóinkkal, hiszen így tartható fenn az a bizalom, ami egy véleményvezért jellemeznie kell. Hiszen az életünket osztjuk meg veletek, és ezen keresztül tudtuk kapcsolódási pontokat kapni, vagy épp inspirációt nyerni a munkánkból. Természetesen megvan a hátér, és a magánéletünkben, és a hálószoba titkokba nem avatunk be titeket, de ha kedvenc bloggerünk egyszerre leállna a folyamatos postokkal, akkor már senki sem keresné fel az oldalát, hátha most mégis rakott ki. Az emberek szeretik a megbízhatóságot, és a folyamatosságot. Így találjuk meg a számunkra, és a z olvasóink számára tökéletes mennyiséget, amit még kivitelezni tudunk.

4, Nem kell hazudni

A negyedik tanácsom, hogy ne játszunk el semmit, mert nincs semmi értelme. Sok kisebb bloggertől látom, hogy eljátsszák az olvasóiknak, hogy ezzel a hatalmas céggel együttműködésben dolgoznak, pedig csak megvették, kikölcsönözték a terméket és úgy mutogatják mintha kapták volna. Csak kevés olyan ember van, aki bedől ezeknek a fortélyoknak, hiszen ezek nagy cégek nem folytatnak influencer marketinget. Az emberek másik fele eddig pontosan tudja, hogy kamu, így csak nevetség tárgyává teszi magát. Ez teljesen felesleges. Ennek nem az inspirálódás a lényege, hanem csak az, hogy mutogathassa, hogy neki milyen van, vagy elmondhassa mekkora nagy cég ad neki termékeket. Pedig ő maga is ugyan úgy pénzt költött rá, mint mások, vagy sosem lehet az övé, mert vissza kell vinnie, mert ki se tudná fizetni. Ez szimplán az olvasók átverése. De ugye más tollával nem ékeskedünk! Minek eljátszani, ha valami a mienk, ha nem is az. Senki sem foguk becsapni ezzel, főleg ha azok a darabok soha többet nem tűnnek fel az oldalon. Másrészt az ingyen reklámnak semmi értelme, és csak saját magunk munkáját és idejét alacsonyítjuk le ezzel. Egyetlen, akit becsaphat, az önmega.

5, Légy önmagad

Az ötödik, hogy siessem, hagyjuk befolyásolni magunkat, mindig maradjunk önmagunk. Mert csak akkor maradhatunk egyediek, ha nem másokat másolunk, vagy nem akarunk megfelelni minden egyes embernek. Hagyjuk, hogy a munkánkat áthassa a személyiségünk, és persze merjünk kísérletezni, de nem hajoljunk meg a többség akarata előtt. Hagyjuk, hogy az, amit csinálunk, az fogja meg az embereket, akik mi magunk vagyunk. Mert ha elveszítjük önmagunkat, akkor már nem fogjuk tudni élvezni a munkát, és nem fogunk tudni ugyan akkora energiát belefektetni. Nem kell nekünk a legnagyobb blggerek munkáit másolni, hiszen ők már megalkották egyszer, senki nem kíváncsi a gagyiba másolatára. Éljük ki a saját kreativitásunkat, élvezzük ki az alkotás élményét. Ne vállaljunk olyan céggel való együttműködés, amit nem érzünk közelinek magunkhoz. Ne készítsünk kényszerből olyan képeket, ami számunkra nem tetszik, vagy, mert megrendelő azt kérte. Hamar ki fogunk égni, és már nem fogjuk megtalálni az örömet benne.

6, Ha valami nem megy, azt ne erőltesd

Ez a szakma nem mindenkinek való. Hiszen nem mindenkiben van elég kreativitás vagy kitartás. Sok kisebb blogernél látom, hogy már évek óta próbálkoznak, és rendületlenül csinálják az anyagokat, de továbbra is csak pár száz követőtáborral rendelkeznek, és látszik, senkit sem érdekel az, amit csinál. Van egy pont, ami után fel kell ismerni, hogy amit csinálnak, ebben a formában nem talál nyitott fülekre, vagy egyszerűen nem jó. Nem mindenkiből lesz nagy blogger, és nem mindenkinek adatik, meg hogy a legnagyobb cégekkel dolgozzanak együtt. Ahogy nem mindenkiből lesz énekesnő, akinek van hangja. Ne szégyen feladni! Ha nem fejlődünk, vagy stagnál a blog, próbálkozzunk új irányokkal. Merjünk újítani, és ne álljunk be a sorba. Ha már van 1678 beauty blog, akkor mi találjuk valamit, amiben mások lehetünk. Amivel olyat nyújthatunk az olvasónknak, amit még eddig nem láttak. Ebben a szakmába senki sem fogj az igyekezést díjazni, itt értéket kell teremteni. Így, ha a blogod értéktelen a cégek és az olvasók számára is, csak pazarolni fogod rá az idődet.

7, Hülyék, mindig is vannak, és lesznek is

Az elmúlt két évben az egyik legnagyobb felismerésem arra vonatkozott, hogy az emberek sajnos sokszor butácskák. Néha egyszerű tőmondatokat is képesek félreérteni. Vagy épp olyan elképzeléseik vannak, amik nem kompatibilisek a való világgal. Emellett sértődékenyek, és önmagukat mindenkinél nagyobbra tartják. Ha cégekkel, tervezőkkel dolgozunk együtt első és legfonatosabb, hogy vigyáznunk kell, hogyan fogalmazunk. Az emberek hihetetlenül rosszul tűrik a legkisebb kritikát is. Ha viszont nem fogalmazunk pontosan, akkor sosem tudjuk értésekre adni a dolgokat. Hiszen mindenki azt hiszi, hogy tökéletes, vagy épp ő az ország legnagyobb tervezője. Találjuk meg a középutat, hogy a saját mondanivalónk is célba érjen, de ne legyen sarkított, hogy a másik félt megbántsuk vele. Az írásban megfogalmazott mondatok, a beszéddel szemben sokszor félreérthetők a hangsúlyok, és gesztusok nélkül. Sosem fogjuk tudni valakinek megváltoztatni a véleményét, vagy épp a kis elképzelt világáról lehúzni a leplet. Egyszerűen hagyjuk őket, és ne vesztegessük az időt felesleges szócsépléssel.

8, Közszereplés

Természetesen ezzel nem azt képzelem, hogy a bloggereket mindeni ismeri és ők a legújabb celebek, de az arcunkat adjuk a munkákhoz mi magunk is. Amikor nekivágunk tudnunk, kell, hogy ha bejön, akkor megváltozhat az életünk és felismerhetnek miket az utcán, vagy a munkánk iránt lehetnek olyanok, akik rajongani fognak. Bár az instagram világa még nem vette át teljesen a tv szerepét, de egy kisebb közönségen belül, a nagyobb követőtáborral rendelkezők, vagy youtuberek, igen is sztárnak számítanak. Emellett a sajtóeseményeken és divatbemutatókon folyamatosan fotóznak, és videóznak, így egy idő után meg kell szokni, hogy egyre több helyen köszönhet vissza az arcod. Így ha te félsz a rivaldafénytől, akkor lehet ez a szakma nem neked való. Mivel a kamera vagy fényképezőgép előtt állnunk, kell, hogy bennünk legyen egy kis magamutogatás. Emellett egy idő után a személyes tér is egyre lecsökken, és olyan dolgokra kel vigyázni, hogy a címünket ne adjuk ki mindenkinek, mert egy őrült zaklató csengethet másnap a kapunkban. Legyünk tisztába azzal, hogy akkor mi történik, ha az emberek szeretni fogják azt, amit csináljuk és bírni fogjuk-e a velejáró ’hírnevet’.

 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail