Interjú

Interjú Buzás Zsófival, a Sophiebychance márka megálmodójával

A fiatal magyar tehetségek interjú sorozatomat, Buzás Zsófia tervezőnőjével készült beszélgetéssel folytatom. Neki köszönhetjük a különleges Sophie by Chance márka megalapítását, mellyel egy újabb magyar csillag kerül fel a divat egére. Egy éve volt szerencsém megismerkedni Zsófival, akinek tehetsége és vidám személyisége rögtön magával ragadott. A Elle divatshow-ján pedig berobbant a magyar köztudatba is. Csodás kreációival az eleganciát és az egyediséget képviseli. Minden egyes darabja egy ihletett csoda. Táskáival egy kis csillogást segít vinni a hétköznapokba. Zsófi végtelen lelkesedéssel és tehetséggel készíti el darabjait, melyek mindegyikében érezhető a divat iránti elhivatottság. Így válhatott a fiatal tehetségből mára az egyik legfelkapottabb táskatervezővé. A mai napon elmeséli nekünk, milyen utat is járt be a kezdetek óta, valamint a bőr felhasználásának előnyeit.

Hogyan csöppentél bele a divat világába?

Ez egy hosszú folyamat volt. Amikor, valaki elkezd egy ilyen szakmát tanulni, nagyjából van fogalma róla, mivel is jár ez. Főleg, ha saját márkát szeretne alapítani. Amikor, az iskolának vége lett, azonnal bele vágtam a Sophie by Chance megalapításába. Sőt már az iskola utolsó éve alatt is elkezdtem a munkát, és tovább képeztem magamat, bőrdíszmű irányába. Az első kollekcióm bemutatójára meghívtam minden olyan embert, akiről úgy gondoltam segíteni tud engem a divat világában. Akkor, még ismeretlen pályára lépve, csak bízni tudtam abban, lesz helyem a szakmában és befogadnak, majd engem, mint tervezőt.

Mikor döntöttél úgy, hogy bőrrel szeretnél dolgozni?

Már a Budapesti Divatiskola kezdetekor éreztem, hogy hiába tanulom azt, amit szeretek, még mindig voltak bennem kétségek. Tudtam, hogy az irány jó csak kellett még egy kis „finomhangolás”, hogy meg legyen az a terület, amiben igazán ki tudok teljesedni. Egy kedves barátom miatt első körben a cipők kezdtek érdekelni, de hamar beláttam, hogy először valami olyannal kell kezdenem, amit én is el tudok készíteni, így meg tanultam táskát varrni. Ahogy az első találkozás megtörtént a bőrrel, már tudtam, hogy nekem erre van szükségem.

Mikor döntöttél a saját márka indítása mellett?

Már a divattervező iskola alatt elkezdtem a márkát megalapítani, viszont az iskola elvégzését megvártam a hivatalos kezdettel. Úgy éreztem akkor érdemes beindítanom, amikor már hivatalosan is tervező vagyok. Egyébként egészen kiskorom óta szerettem volna saját márkát, mondhatni folyamatosan erről fantáziáltam.

A pályázat megnyerése miben segítette elő a sikert?

Minden a márkával történő sikert, áttöréseknek érzek. Úgy gondolom, az apró örömök és elért célok mindig egyre előrébb visznek, így ez a nyertes pályázat már lelkileg is feltöltötte a tervező énemet. Természetesen anyagi előnyei is fontosak voltak a márka fejlesztésében, mivel rengeteg gépet tudtam venni, ezáltal a minőség is növekedett. Sok tapasztalatot és új kapcsolatot adott a kezembe, ami a legnagyobb előny ebben a szakmában.

Mi hozta meg az áttörést?

Nagyon nehéz konkrétumot írni. Rengeteg áttörés volt már most a márka életében és nem is tudok választani ezek közül. Ha nagyon muszáj egyet megneveznem, akkor az az Elle fashion shown való részvételünk lenne az. Ott már régóta befutott márkák közt léphettünk színpadra, ami nagyon nagy megtiszteltetés volt a számunkra, azonban az áttörés szerintem inkább abban rejlik, hogy úgy érzem minden lelkesedést és temérdek munkát bele adva, tudtuk a színvonalat hozni és tartani. Jó volt, hogy a márkám életében először részese lehetett egy ilyen hatalmas rendezvénynek és bár még gyerekcipőben jár, mégis képes helyt állni más nagy márkák mellett.

Mit képviselsz a márkádon keresztül?

Én a nőiesség és az elegancia híve vagyok. Szeretnék minden vásárlóm kezébe egy eszközt adni, amivel kifejezheti önmagát és stílusát úgy, hogy abban egy kicsit én is benne vagyok.

Miben egyediek a te kreációid?

Én minden vásárlómra nagyon nagy gondot fordítok és az egyedi táska számomra nem csak egy kifejezés. Én tényleg személyre szabottan készítem a kollekción kívüli táskákat, kifejezetten az adott megrendelőnek. A mai divattal ellentétben én egyáltalán nem vagyok az egyszerűség híve, imádom a csillogást a részletes kézi munkát, a bonyolult díszítéseket és ezeket nem is félek használni.

Mi az a 3 szó, ami legjobban jellemzi a márkát?

Csillogás, nőiesség, elegancia

Milyen szakmai sikereket értél el eddig?

Nagyon fontos volt számomra a Marie Claire 10. születésnapi számában való részvételünk, ahol hozzácsomagolásként kulcstartókat készítettünk az újságnak. Nekem ez óriási munka volt és nagyon büszke voltam magamra és a csapatra, hogy ezt sikerült ilyen szépen véghezvinni.

Mint említettem az Elle fashion show is ide tartozik, ahol a Fairy Tale nevű kollekcióm került bemutatásra.

A pályázatot is a szakmai sikerekhez szeretném sorolni.

Viszont mindezek felett talán a legfontosabb sikerem, amikor egy megrendelő szeme felragyog, amikor meglátja, amit készítettem neki és azt mondja, hogy ez pont az ő személyiségéhez illik és ennél jobbat el se tudott volna képzelni, számomra tervezőként ez a legnagyobb siker.

Hol találkozhattak már az olvasó a kreációiddal? (Tv-s megjelenések. Sztárok.)

Tulajdonképpen az összes közösségi oldalon jelen vagyunk, a weboldal mellett, de láthattak már minket a Válótársak című magyar sorozat képernyőin, ahol a sorozatbéli Zsófi (Gubás Gabi) valamint Tamara (Balsai Móni) hordja a táskákat. Az Elle és Marie Claire fashion shown is találkozhattak már velünk, hol a Prieston by Noémi Nagy márkával karöltve, hol pedig egyénileg szerepeltünk a nagyszabású magyar divat eseményen. Az Elle shown a National Instruments segítségével, robotshown vonultattuk fel legújabb kollekciónkat, amiről utána több magyar tv csatorna is beszámolt, valamint vendégei voltunk több reggeli tv műsornak is.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Rengeteg tervem van, de tapasztalatból ezeket már nem szívesen mesélem el előre, főleg ami még távlati jellegű, ugyanis nagyon sokszor csapongok a tervek közt, így bölcsebbnek látom, ha ezeket megtartom magamnak, amíg nem valósulnak meg .

Milyen újdonságokat szeretnél még behozni a termékpalettába?

Jelenleg, hol lehet megvásárolni a termékeidet?

Esztergomban a shoemanic Luxury-ban, valamint a Prieston stúdióban találtok meg minket Budapest szívében, az Andrássy úton

Miben látod az igazi marhabőrrel való dolgozás előnyeit?

Csak bőrrel dolgozom, ami egy természetes alapanyag és nagyon jó minőségű időtálló termék hozható létre belőle. Nem hiszek a mű dolgokban, így a munkámban sem használok ilyen alapanyagokat.

Mi a véleményed az állati bőrök és szőrök felhasználásáról?

Márkám olyan bőrökkel dolgozik, amely vágóhídra kerülő állatok bőrét dolgozza fel, mi nem használunk olyan bőröket, ami nem használattól származnak, mivel nem szeretnénk azok közé tartozni, akik miatt azokat az állatokat megölik, akiknek a húsát nem dolgozzák fel, hanem a szőre, bőre miatt halnak meg. Volt rá példa azonban, hogy régi kidobott divatját múlt bundákat dolgoztunk fel újra és tettük bele kollekciónkba, újrahasznosítás céljából.

Szerinted milyen kockázatokkal jár a műbőrök használata?

A műbőrök rengeteg vegyszeres eljárás útján jönnek létre, amely nem tesz jót a környezetnek. Sose tudhatjuk, ha ilyen terméket vásárolunk, hogy mi érintkezik bőrünkkel, ami kártékony lehet a számunkra is.

A minőség szempontjából mi a különbség az igazi és műbőr között?

Nagyon egyszerű, mindenkinek azt tanácsolom, vegyen elő a nagymamája szekrényéből egy eredeti bőr táskát… akár 40 év után is tökéletes a bőr, míg ezzel ellentétben, szerintem minden nő tudja, hogy egy műbőr táska milyen tiszavirág életű.

Környezetvédelmi szempontból miért fontos a valódi bőr használata?

A valódi bőr egy természetes anyag, ami egyértelműen, ha kidobásra kerül, akkor természetesen anyagok jutnak a fölbe is.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail