Lakberendezés

Gardrób rendezés, avagy rend a lelke mindennek

Biztosan veletek is volt már úgy, hogy a szekrény előtt tanakodtatok vajon mit is vegyetek fel, vagy épp feltúrva az egészet még minidig nem találtátok meg azt a bizonyos ruhadarabot, amit aznap mindenképpen fel akartatok venni. A hatalmas felfordulás és a fejetlenség egyetlen ellenszere a rend és rendezettség. Rengeteg nő panaszkodását hallottam már arról, hogy milyen nehéz is egy szekrényben megtartani a rendet, hogy ne kelljen minden nap eljátszani ugyanazt a tortúrát, amivel a reggeli öltözködés jár. Én magam sosem tudtam együtt érezni a problémával, hiszen olyan titok tudója vagyok, amely segít abban, hogy ne eshessek ebbe a hibába. Most pedig nektek is elmesélem a titkot!

Aki ismer, az tudja rólam, hogy rendmániás vagyok. De nem az a fajta, aki csak simán rendben tartja a szobáját és beágyaz maga után. Nem, nem az. Hanem az a mániákus, aki addig nem tud elaludni, amíg minden a helyére nem kerül, és aki ha elmozdul két centit a helyéről valami, kiszúrja, és addig nem nyugszik, amíg vissza nem rakhatja. Az én szekrényemben minden darab élére állítva, katonás renden sorakozik, és ha bárhonnan elveszel egy ruhát, én álmomból felébresztve is tudom melyik két másik ruha közül vették el. Különleges képességemnek köszönhetően pedig nekem sosem okozott gondot az, hogy nem találok valamit. Így úgy döntöttem, hogy rendezés mániám során megtanult, és bevált módszereim közül megosztok veletek néhányat, amivel talán megkönnyíthetitek mindennapjaitokat, és a reggeli készülődés során is több időtök marad magatokra a keresgélés helyett.

Rendszerezési elvek

Először is a rendszerezés alapjaival kell megismerkednünk, hogy a későbbiekben a szekrényünket rendben tudjuk tartani. Hiszen most nem azt árulom el nektek, hogy hogyan csináljatok rendet a gardróbban, hanem hogyan alakítsátok át a gondolkozásmódotokat is, hogy tartósan is megmaradhasson a kialakított rendszer. Ahhoz, hogy tudjuk, mi hol van, mink is van, minden egyes darabnak meg kell találnunk a saját különálló helyét. Ez akkor a leghatékonyabb, ha mindent együtt tartunk. Így a szoknyák, nadrágok, táskák, sálak átláthatóvá válnak, és ha tudjuk, mit szeretnénk felvenni, csak ki kell választanunk a megfelelő darabot a sorból. Így időt is spórolhatunk, és tudatossá, rendszerezetté válhat a ruhásszekrényünk.

Segítséget nyújt

A rendszerezésben sok segítségünk akadhat. Ha szeretnénk minden egyes dolgot elkülöníteni, ahhoz rendeget rendszerezési eszköz áll rendelkezésünkre. A legegyszerűbbek pedig a dobozok. Ezek az egyszerű, de praktikus darabok segítenek, hogy egyben tartsuk a harisnyákat, zoknikat, öveket, és bármely kisebb kiegészítőinket. A szekrény alján tökéletesen és diszkréten helyezhetjük el őket, és ha szükségünk van valamelyikre, könnyen elvehetjük őket a helyükről. A különböző akasztók is nagy segítséggel lehetnek számunkra. Így a sáltartók is, amelyre az összeset felakaszthatjuk, és a szükség pillanatában csak le kell őket emelnünk. Átláthatóvá válnak, ezáltal segítve minket a mindennapokban. A legnagyobb segítségünk viszont a ruha konzolok, hiszen egyszerű módot jelentenek a ruhák tárolásához. Ha nem férünk már be a szekrénybe, és már semmire sem találunk rá benne, ez a plusz hely máris megkönnyítheti a dolgunkat. Egy sarokba beállítva őket még fel is dobhatjuk vele a szobánkat, hiszen aki igazi nőcis nő annak a ruhák látványa magában szemet gyönyörködtető. Ezzel a módszerrel történhetett meg velem az, hogy már 5 konzolt töltöttem tele ruhákkal, és az egész szobám maga lett a gardróbom.

Csak az, ami kell

Fontos, hogy mindig csak azt tartsuk meg, amire tényleg szükségünk van és használunk, hiszen minden gardróbban megbújnak olyan darabok, amelyek már szétesnek, de emlékek fűznek hozzá, ezért nem dobjuk ki őket, vagy olyanok, amiket soha az életben nem vettünk fel, és azóta már nem is tetszik nekünk, ezért esély sincs rá, hogy valaha felvegyük. A szekrény aljában mindig tartsunk egy kosarat vagy zacskót, amibe beledobhatjuk azokat a darabokat, amik a kezünkbe akadnak, és tudjuk, már nem kellenek. Ne feledjük: amire nekünk már nincs szükségünk, más számára még örömöt okozhat, vagy épp szüksége lehet rá. Ezeket elajándékozhatjuk, vagy a megfelelő alapítványoknak eljuttatva egy jobb helyre kerülhetnek. Azokat a darabokat, amikhez pedig emlék fűz rakjunk el minél mélyebbre, ahol nem zavarnak minket. Hiszen nem muszáj minden nap a kezünkben lennie, csak a gondolat is elég, hogy valahol a raktárban, pincében, padláson még megvan, ha kellene.

Minden a maga helyén

Amit már kiskorom óta megtanultam, hogy mindennek megvan a maga helye, és ha valami elkerül onnan, szinte érzem a bizsergést az agyamban, hogy az univerzum erejében zavar támadt. Én magam minden egyes ruhaneműt külön tárolok. A ruhák tárolása két elkülönülő csapatra bomlik a szememben: az egyik a hajtogatós ruhák, amelyek a nadrágok, farmerek, pólók, toppok, valamint az akasztandókra, amelyek a ruhák, ingek, felsők, pulcsik, kabátok és szoknyák. A hajtással helyet spórolhatunk, azonban megvan az esélye annak, hogy nehezebben látjuk át a kupacot így egyes darabokról megfeledkezhetünk. Ezért csak is az alapdarabokat tárolom így, amelyek önmagukban nem, csakis kiegészítői a szettnek. Az akasztás során sokkal átláthatóbbá válnak a darabok, és nem kell attól félnünk, hogy valamiről megfeledkezünk.

Fajták szerint

Ha megvan, melyik darabokat akasztjuk fel a szekrényünkben, akkor a következő lépés a különböző fajták elkülönítése. Külön az ingek, blúzok, pulcsik, szoknyák, ruhák, mellények, dzsekik, kabátok. A gardróbokban az elsőszámú gondot mindig az összevisszaság okozza és az, hogy a darabok rendszertelenül követik egymást. Ha viszont kialakítjuk a rendszert, máris megkönnyítjük a dolgunkat, és átláthatóbbá válik az egész. És talán az is előnyös, hogy ha meglátjuk, hogy egy-egy darabból, mennyivel rendelkezünk, már tudjuk, hogy a következő vásárlásunk során nem célszerű mégegy darabbal hazaállítani.

Szín szerint

Ha megvagyunk azzal, hogy szétválogattuk a dolgainkat, akkor jön az igazi rendszerezés csúcspontja. A szín szerinti sorrend. Ez a módszer tökéletesen megkönnyíti a rend megtartását, valamint azt, hogy a megfelelő darabot rögtön megtaláljuk, hiszen amikor reggel felkelünk és érezzük, hogy ma olyan rózsaszín hangulatunk van, csak oda kell lapoznunk a rózsaszín árnyalathoz és már csak abból a pár darabból kell kiválasztanunk a megfelelőt. Nem kell minden ruhánkat végignyálazni, hogy vajon hol is van az az egy halványrózsaszín darab, ami a gondolatunkban mocorog.

Újhossz szerint

A mintás darabok esetén nehezebb a helyzet. Bár ilyenkor is lehetőség van árnyalat és uralkodó szín szerint felállítani sorrendet, de ez nem minden esetben könnyű. A ruhák esetében, amik nálam a szivárvány minden színében és minden létező mintában sorakoznak kitaláltam, hogy újhossz szerint állítom őket sorrendben. És hogy ennek mi az igazi értelme? A sor elején az ujjatlanok sorakoznak, amit például az őszi szezonban pulóverrel vagy dzsekivel tudok csak felvenni, a sor végén pedig a kötött pulóver ruhák találhatók, amelyek önmagukban is hordhatók és meleget nyújtanak. Így már az időjárást figyelembe véve is tudunk gondolkodni.

Évszakok váltakozása

Természetesen a tél közepén nincs szükségünk a nyári spagetti pántos ruháinkra, vagy épp a kánikulában a sí anorákra. Ezért fontos, hogy amire az évszak szerint nincs szükségünk, az ne vegye el feleslegesen a helyet a szekrényünkben. Ezeket a darabokat lehetőség szerint vagy csomagoljuk el egy dobozba, vagy suvasszuk el mélyen a szekrényünkben. Én magam minden évszak elején áttekintem az egész repertoárt, hogy frissítsem és kicseréljem a darabokat. Hiszen ősszel még mindig nem kell az anorák, azonban pár nyári ruha még felvehető bőrdzsekivel. Így mindig aktualizálom őket, és a felesleges daraboktól is megszabadulok, amelyek azóta tönkrementek az állásban, vagy már nem húz feléjük a szívem. Mindig tudatosan tudok készülni az új szezon trendjeire és arra, hogy mik azok a darabok, amelyekre szükségem lesz még így nem kell feleslegesen költenem.

Végezetül

A hónapokban megkezdett lakásfelújításom a végéhez közeledik, és végre olyan lakásom lehet, amiről mindig is álmodtam. Bár a hatalmas felfordulást nehezen tudtam elviselni, de a végeredmény megérte a belefektetett munkát. A felújítás alatt sem hagytam fel szokásommal és mára már újra minden a kijelölt helyén sorakozik. Remélem ezekkel a tippekkel tudtam nektek segíteni, hogy megkönnyíthessétek a mindennapi készülődést, és a ti szekrényetekben is rend és egység uralkodhasson. Ha további kérdésetek lenne, keressetek bátran, és szívesen hozok még el ilyen témában cikkeket. Vagy ha személyesen szeretnétek a segítségemet kérni a gardrób rendezésben, állok szolgálatotokra! Ne feledjétek, rend a lelke mindennek!

Eliza

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail