Divat

7 dolog, amire oda kell figyelj, amikor akciós terméket választasz

 Az augusztus hónap az akciókról is szól, hiszen szezon végével minden bolt meg kíván szabadulni a raktárukban roskadozó, el nem adott daraboktól. Ilyenkor minden igazi vásárlásmániás extázisba kerül, és nekiveti magát a hatalmas ruha rengetegnek, hogy feltankolja a ruhatárát a kezdődő őszre. Nemrégiben elhoztam nektek azokat a tényeket, amiért érdemes nekiveselkedni a kihívásnak, hogy mi magunk is különleges darabokra lehessünk. Azonban az akciós termékek nem minden esetben jó választások, és sokszor oda kell figyelnünk. Amit veszünk vajon megéri-e az árát, még ha kevesebbért is jutunk hozzájuk, mint az eredeti áruk volt. Ezért segítségül, mielőtt ti is nekiveselkednétek a leárazásoknak, elhoztam nektek 7 dolgot, amire figyeljetek oda, amikor leértékelt terméket vásároltok.
1, Használhatóság
Az akciók során rengeteg olyan termékre bukkanhatunk, amit nem is értünk, miért nem kapkodtak el. Ezek azok a flitteres blézerek, virágmintás gatyák és csodás szatén ruhák. Hogyan is lehet, hogy ezek a lélegzetelállító darabok nem találtak gazdára? Persze mindennek megvan a magyarázata, és mielőtt mi magunk elcsábulnánk ezen darabok láttán, érdemes belegondolnunk, hogy vajon hova is tudjuk felvenni azokat. Hiszen ha soha életünkben nem megyünk estélyre vagy bankettre, felesleges estélyit vásárolnunk, még ha olyan olcsó is, hogy nem tudjuk otthagyni a boltban. Érdemes végiggondolni, megér-e nekünk annyit az a darab, hogy otthon álljon a mindörökség végéig a szekrényünk mélyén, mert soha sem lesz olyan esemény, amin megsétáltathatnánk. Sajnos néha bármilyen szép is, ott kell maradnia a boltban, mert nem mi vagyunk azok, akikre várt.
2, Mennyiség
Amikor akciót látunk, hajlamosak vagyunk elveszíteni a fejünket, és belevetni magunkat a ruha rengetegbe esztelenül. És bár valóban egy-egy darab 2000 forint, de ha már 10 darabbal sétálunk a pénztárhoz, akkor ugyanott vagyunk, mintha egy két darabot, de drágább terméket választottunk volna. A boltok ilyenkor erre is hajaznak, hogy a leárazott termékekből, amin még így is rajta van a haszon, ilyenkor hajlamosabbak a vevők többet vásárolni, mint amit alapjáraton szerettek volna. Hiszen a polcok mellett elsétálva ez is, az is kell, és végül a hatalmas ruha halom mindegyikére teljes bizonyossággal állítjuk, hogy nélkülük nem tudunk tovább létezni. Fontos ilyenkor, hogy tudatosak legyünk, tudjuk mennyi pénz a maximum, amit elkölthetünk, és nem sínyli meg a pénztárcánk. Valamint, hogy mik azok a ruhadarabok, amelyekből valóban híján vagyunk és egyébként is szükségünk lett volna rá. Sose veszítsük el az eszünket a sok szép ruha láttán, és mindig gondoljuk végig, hogy azokra a darabokra valóban érdemes-e költeni. Ne feledjük, a sok kicsi sokra megy, és lehet, hogy most 10 ruhával, és 5 cipővel leszünk gazdagabbak, de abból a pénzből megvehettük volna az évek óta áhított designer darabunkat.
3, Ár
Érdemes odafigyelnünk, főleg ha több terméket vásárolunk, hogy mindenképp azt az árat fizessük ki ami a terméken szerepel. Sok bolt szokott azzal hasznot húzni, hogy bár a termék a leárazott termékek közt szerepel, a kasszánál már teljes áron adják oda a vevőnek, kedvezmények levonása nélkül. Ilyenkor, ha nem figyelünk oda, vagy több terméket vásárolunk, sok ezer forinttal rövidíthetnek meg minket. Fontos, hogy ha a matrica rajta van a terméken, akkor a bolt köteles azon az áron adni, ami azon szerepel, még ha a rendszerben nincs is benne a kedvezményes ár. Ne hagyjátok becsapni magatokat és minden esetben, ha ragaszkodtok a termékhez, igen is álljatok ki az igazatokért.
4, Tucat termék
Bár éveken keresztül szenvedélyes szerelmese voltam a fast fashion boltoknak, azóta sok mindenben megváltozott a gondolkodásom és tudatosabb lettem. Rá kellet jönnöm, hogy az olcsóbb árral néha a silányabb minőség és az egyediség teljes elvesztése jár. Hiszen amikor a kedvenc ruhád, amihez jó áron jutottál hozzá ezekbe a boltokban, jön szembe veled ezerszer is az utcán, akkor már nem olyan szívesen veszed fel. Az akciós termékekre ezek fokozottan igazak, hiszen ilyenkor a magas áron eladni nem tudott sorozatok kikerülve a boltból egyszerre lepik el az utcákat, és ilyenkor egy-egy mintáról rögtön lehet tudni, hogy az melyik boltból került ki, és mennyibe is került. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy a kevesebb árért néha az egyediségünket veszítjük el, és beleolvadunk a tömegbe. Néha fontos hogy tudatosan vásároljunk, és megspórolva pár ilyen tucat termék árát drágábban, ám de olyan minőségű és egyedi darabokat vásároljunk, ami valóban mi vagyunk.
5, Méret
Mindenképp próbáld fel a terméket mielőtt megveszed, hiszen lehet pont azért maradt ott a polcon az a ruha a te méretedben, mert valami nem stimmelt vele. Lehet az elméretezés vagy rosszul nyomtatott címke, de a lényeg: mindig bizonyosodj meg róla, hogy az a méret biztosan illeszkedik rád. Hiszen nem otthon akarunk rádöbbeni, hogy a kiválasztott darab ránk sem jön vagy eláll itt-ott.
6, Hiba
A ruhák sok esetben azért maradnak a boltokban, mert selejtesek vagy valami hiba van rajtuk. Lehetnek darabok, amelyeket azért vittek vissza, mert elszakadt vagy épp valami történt velük, ezért érdemes átnézni a darabokat mielőtt végleg magadévá teszed őket. Nehogy otthon derüljön ki, hogy olcsó húsnak híg a leve!
7, Szabás
Sokszor van úgy, hogy egy-egy ruha a vállfán jól mutat, de felvéve már elég furcsán néz ki. Ekkor utólag szívjuk a fogunkat, hogy vajon miért is nem próbáltuk fel a boltban, és minek költöttünk feleslegesen ennyi pénzt egy olyan darabra, ami nem is áll jól nekünk. Az akciós termékeknél is mindenképpen próbáljuk fel a termékeket, nehogy otthon érjen minket a csodálkozás. Senkinek sem kell olyan ruha, ami csupán a szekrényünket húzza le feleslegesen.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail