Bőrápolás,  Szépségápolás

Pattanások elleni küzdelem: Glutén és laktóz

Nők milliói küzdenek a pattanásokkal nap mint nap. Sajnos manapság nem csak a tinédzsereket érinti ez a probléma, mert a bőr szempontjából a pubertás már nagyban kitolódott a harmincas évekig is. Emellett a bőr szennyező anyagokkal való érintkezése és igénybevétele miatt is fokozódik a mitesszerek és pattanások kialakulása. Ebben a felgyorsult világban pedig nincs elegendő kapacitása a nőknek a megfelelő bőrápolásra és megelőzésre. Jómagam is évek óta küzdök ezekkel a problémákkal, és ezen ével alatt rengeteg terméket és módszert kipróbáltam, de csak nem múltak el azok a makacs kis pöttyök. Ekkor úgy döntöttem, merőben más oldalról próbálom megoldani a dolgot, és tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek is. A pattanások elsődleges kialakulási oka valójában a külső hatások, azonban nagyon sok olyan oka is van, ami szervi okokra vezethető vissza, vagy épp a táplálkozás miatt alakulnak ki. Úgy döntöttem, kipróbálok a saját bőrömön néhány diétát, ami azokat az élelmiszereket iktatja ki a mindennapi étkezésekből, amelyek nagy valószínűséggel okozhatnak pattanásosodást a bőrön.Természetesen ezek a módszerek bőrtípustól, étkezési szokásokra és egyéb egészségügyi állapotra való tekintettel, minden embernél mások lehetnek. Így én csak saját tapasztalataimon keresztül tudok segítséget nyújtani, sajnos ezek a módszerek nem minden esetben hozhatnak megoldást mindenkinek.

Glutén:

Egész kultusz épült a gluténmentes étkezések köré, és sokan úgy gondolják, a táplálkozásból való mellőzése semmiben nem változtatja meg az életminőséget. Azonban rengeteg kutatás számol be arról, hogy a glutén gyulladásokat okoz a szervezetben. Ha valaki nem is allergiás rá, mégis egészséges, ha minimumra csökkenti a bevitelét. Sok oldalon olvastam, hogy a glutén enyhe allergiája, amely orvosilag nem is kimutatható, okozhat pattanásos bőrt. Ezért úgy döntöttem, száműzöm a mindennapjaimból és egy hónapos kúrát tartok, hogy megtudjam, valóban eltűnnek-e a kis pöttyök. A gluténmentes diéta nem a legkönnyebb dolog a világon. Az ilyen termékek beszerzése macerásabb és drágább mulatság is. Azonban, ha már belevágtam, mindent szerettem volna betartani, ezért minden terméket beszereztem gluténmentes változatban, amit a mindennapokban általában fogyasztani szoktam. Az elején nehezen ment, mert a gluténmentes kenyérből valahogyan kevesebbet fogyaszt az ember. És ezáltal kevesebb szénhidrát jut a szervezetbe. A szénhidrát csökkentése pedig önmagában elvonási tüneteket hoz maga után. Ezután az egy hónap teljesen zökkenőmentesen telt, az egyetlen nehézség az volt, hogy szinte minden termékben megtalálható a glutén, még olyan dolgokban is amiről álmodni sem mertük volna. Bármit főztem, ettem, mindent szabályszerűen betartottam.

Eredmény: A bőrömön több területéről is eltűntek a kis piros pöttyök, de továbbra sem szűnt meg a kialakulásuk teljesen. Láthatóan javult a bőr állaga, és az érintettség mértéke. Összességében hatásos volt, azonban nem szüntette meg a problémát gyökeresen.

Laktóz:

Társadalmunkban rengetegen küzdenek laktóz intoleranciában, és sok olyan embert is érint, akik nem is tudnak róla. Ha mégis belegondolunk, ez nem is meglepő, hiszen a tehéntej alapvetően nem számunkra termelődik, és fejlődéstörténetünk is megalapozza, hogy nem is tudjuk teljes mértékben tolerálni a benne lévő anyagokat. Ezért most már sokan döntenek úgy, hogy kiveszik az étrendjükből, és laktózmentes változatokkal vagy növényi eredetű termékekkel helyettesítik azt. Ezekhez már rengeteg helyen hozzá lehet jutni, és szerencsére tökéletesen be lehet építeni az étrendünkbe.A neten való barangolásaim során sok cikkben említették, hogy az enyhe intolerancia a tejcukorra okozhat pattanásosodást. Egy hónapra tehát úgy döntöttem, ezeknek a termékeknek az elhagyásával is megpróbálom elűzni a pattanásokat. Így megint belevetettem magamat a boltokba, és minden terméket felkutattam és megvásároltam, amire szükségem volt. Semmilyen nagyobb feladással nem járt, mert manapság a túró ruditól kezdve a joghurtig minden megtalálható ilyen változatban.

Eredmény: a hatás már pár nap után megfigyelhető volt. Nagyban csökkent az új pattanások kialakulásának gyakorisága, és ha ki is jöttek, sokkal kisebbek voltak. A meglevők pedig gyorsan el is múltak, és az eredmény teljesen sima bőr, csupán néha egy-egy kósza mitesszer.

Tehát az vagy, amit megeszel. A szépséget, mint a bőr egészségét is nagyban befolyásolják azok a méreganyagok, amiket nap mint nap magunkhoz veszünk. Ha ilyen problémával küzdünk, próbáljuk meg ezeket az anyagokat a minimumra csökkenteni, és így megoldódhatnak bőrproblémáink.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail