Hajápolás,  Szépségápolás

5 dolog, amiből megtudod, hogy rossz fodrászhoz jársz

A haj minden nő számára az egyik legfontosabb dolog, és mindenki jó kezekben szeretné tudni. De vajon honnan tudhatjuk, hogy akihez járunk fodrászhoz, tényleg a legjobb választás arra, hogy rábízzuk magunkat? Hiszen ahhoz, hogy mi a mindennapokban csodás frizurákat tudjunk magunknak alkotni, egy profi kezébe kell helyeznünk a hajunkat, hogy ő olyan alapot alkothasson, amivel a továbbiakban mi tovább dolgozhatunk. Hetente vagy félévente járunk, a fővárosban vagy vidéken, mindenki számára fontos hogy rátaláljon arra az egy igazira, aki tényleg nemcsak megéri a pénzét, de olyan hajcsodákkal örvendeztet meg minket, ami még napokig mosolyt csal az arcunkra. Íme, hát 6 tény, amiből megtudhatjátok, a jó fodrászra találtál-e rá!

Nem minden a külsőség

Legyen az egy nagy belvárosi szalon, egy kis fodrászat, vagy vidéki üzlet, a fodrászatok minősége változik, ahogy a kinézetük is. Viszont nem úgy, mint gondolnátok. Néhány esetben egy vidéki fodrász sokkal minőségibb, és profibb munkát végez, mint egy drága nagyszalon a budapesti belvárosban. Sajnos az ár és a munka a fodrászatok esetében nem egyenesen arányos. Ezért sem kell bedőlni a csillogó szalonok csalogató küllemének, vagy nem kell megijedni az egyszerű, régimódi szalonoktól. Néha a legnagyobb tehetségek bújnak meg olyan helyeken, ahol nem gondoltuk volna.

Minőségi anyagok

Egy profi fodrász abban is megmutatkozik, hogy minőségi anyagokat használ. Ezekben a szalonokban minden hajtípusra és színre külön gondolnak, és mindenből a saját igényekre szabva használják fel az anyagokat. Ezekben a szalonokban tisztában vannak vele, hogy a minőségi anyagok nagyban befolyásolják a végeredményt, és még óvják és táplálják a hajat. Azonban nagyon sok olyan fodrászat van ahol az 5-6 fodrász ugyanazt az 1 sampont és 1 balzsamot használja minden hajra, és abból is a legolcsóbbat. Ez egyrészről átverés, hiszen az árnak tartalmaznia kellene az minőségi alapanyagokat, és tartalmazza is, azonban a különbség a fodrászok zsebében landol. Azonban sok esetben ezeknek az árai jóval magasabbak azokénál, akik az alacsonyabb ár ellenére is minőségi termékeket használnak. Ha sajnos te is ilyen szalonba jársz, és nincs lehetőséged váltani, akkor egy egyszerű megoldás van erre: vásárolj be saját használatra minőségi termékeket. Ezekhez utánajárással, de nem drágán lehet hozzájutni, és fél évekre, sőt évekre is elegek. Ezeket mindig vidd magaddal a fodrászatba, így garantálhatod a minőséget.

Technika

Két fodrász létezik. Az egyik az a típus, aki a szocializmus idején elvégzett egy fodrász képzőt, és azóta olyan hajakat vág, fest, dauerol. Azonban azóta rengeteg idő eltelt, a technikák, anyagok változtak, ahogy a trendek is. Ezek azok a helyek, ahonnan mindenki ugyanolyan tupírozott hajjal jön ki, és mindenki egy szovjet filmben érezheti magát. Azonban korosztálytól függetlenül követni kell a trendeket, hiszen egy modern frizurával éveket lehet lecsalni a korunkból. Ezért vannak itt nekünk a második típusú fodrászaink. Ők azok, akik évente járnak továbbképzésekre, és mindig tisztában vannak a külföldi újításokkal és trendekkel. Ők ugyan úgy megtalálhatóak a vidéki városokban, ahogy a főváros nagy szalonjaiban, csupán rájuk kell találnunk. Azonban a végeredmény és maga a munka minősége össze sem hasonlítható társaikéval, és természetesen az áruk sem magasabb.

Hozzáállás

Nagyban megmutatja egy fodrász hozzáértését, hogy hogyan is bánik a hajunkkal. Egy igazán jó fodrász úgy bánik vele, mint az arannyal, és tudja, hogy milyen nagy becsben tartjuk mi is. Nem szeretnénk, ha bántódása esne, ha sérülni. Ezért a legnagyobb óvatossággal, mossa, fésüli és szárítja azt. Azonban nagyon sok fodrász nem, mint alapanyaggal bánik, hanem mint valami ronggyal. Húzza, csavarja, töri. Az ő kezük alatt úgy érezzük magunkat, mintha kínoznának, és minden egyes mozdulatuknál felszisszenünk a fájdalomtól. Azonban ez nem normális dolog, hiszen a hajvágás egy rituálé, és nem szabadna rossz élménynek lennie. Egy igazán jó fodrász kezei alatt szinte elalszunk a meditatív állapottól, és a kényeztető, simogató érintésektől a hajunkon.

Végeredmény

Természetesen a végeredmény minden esetben a fodrászüzletben elkápráztat minket. Sajnos nem abban mutatkozik meg a valódi eredmény, hogy ott az újdonság hatására abban a fényben hogyan látjuk. Az igazi teszt az idő. A nagy különbség abban mutatkozik meg egy egyszerű fodrász és egy profi között, hogy az eredmény még napokig ugyanolyan, mint amikor a szalonból léptünk ki. A hajvégek nem tapadnak össze, a hajtövek nem zsírosodnak el, és az egyenes haj egyenes, a hullámos hullámos marad másnapra, sőt harmadnapra. Sajnos tényleg nehéz rátalálni arra a fodrászra, aki ilyen eredményre képes. Legtöbbjük tehetsége csak addig terjed, hogy már hazatérve zilált legyen, és estére már két napos, mosásra váró hajnak tűnjön. Természetes, hogy mi inkább a tartós eredményre vágyunk, főleg, ha súlyos pénzeket hagyunk ott a frizuránkért. Ezért fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő szakembert, és ha meg van, kitartsunk mellette.

Alázatosság

Manapság nagyot fordult a világ, és néhány szolgáltatóval úgy elszaladt a ló, hogy azt hiszik, a vendégek vannak értük és nem fordítva. Pedig ez nagy baromság. A vendég az első, de ezt manapság teljesen kiveszik az emberek gondolkodásából. Hiszen ők adják a pénzt, cserébe minőségi értéket várnak cserébe, és mindezek mellett mosolyt és kedvességet. Azonban manapság a vendég van a szolgáltatóért, és ha füttyent egyet, akkor ugrania kell. Persze ez a legrosszabb, amit tehet. Hiszen ha a vendég nem elégedett, akkor nem fog újra ellátogatni a szalonba. Természetesen ezt nem úgy fogják fel, hogy „elvesztettem egy vendéget, kevesebb lesz a munkám, éhen halok”, hanem „de jó, akkor előbb érhetek haza”. És épp az alázat hiánya, a munka és a vendégek iránti tisztelet nélkülözése teszi azt, hogy egyre nehezebb jó és rendes fodrászt, körmöst vagy kozmetikust találni. De ne feledjük, a mi kezünkbe se röpül bele a pénz, mindezért mi is megdolgozunk, ezért a munkáért mi is várunk egy bizonyos ellenszolgáltatást. Ezért ha úgy érezzük, még mi teszünk szívességet a fodrászunknak, azzal hogy oda járunk, akkor merjünk olyat keresni, aki meg is érdemli a pénzünket, nem csak a markát tartja a semmiért.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail