Divat,  Interjú

Interjú a DodaKo-val

A mai nap a Plus Size Advice bloggerét, Kovrig Dórát interjúvoltam meg, aki bevezetett engem a DodaKo márka világába. Doda elkötelezetten segíti a telt hölgyeknek eligazodni a divat világában, és tanácsot ad, hogy testalkattól függetlenül, mindenki ki tudja fejezni a benne rejlő nőt az öltözködésen keresztül. Az évek alatt pedig a legnagyobb plus size bloggá nőtte ki magát Magyarországon, és írásain keresztül több ezer nő mindennapjaiba segít beleilleszteni a csinos és nőies ruhadarabokat. A konvenciókkal és elvárásokkal való mindennapi megküzdés során tudja legjobban átadni az embereknek az élet és önmagunk szeretetének üzenetét. Rendíthetetlenül hisz abban, hogy egy nő pár kilóval és centivel többen is igazi nő, és ez nem szabad, hogy az életünk bármely területén befolyásolja közérzetünket. Márkájának minden darabjáról süt az életvidámság. Saját elmondása szerint: „segítek elhitetni azt, hogy minden nő egy egyedi, megismételhetetlen csoda”. Vidám és elragadó személyiségével pedig mindenkit elvarázsol. Ismerkedjetek meg tehát Dodaval és a DodaKoval!

Mi vonzott a divat világában?

16 éves koromig abszolút nem mozgatott a divat, tipikus fiús lány voltam, csak a kézilabda és a suli körül forgott az életem. Aztán elkezdtem nőiesebben öltözködni, rúzsokat használni, szépen folyamatosan értem nővé és ekkor indult el bennem valami. Érdekelni kezdett a divat, az, hogy hogyan tudom magamból kihozni a maximumot, már ami az öltözködést illeti.

Mikor döntöttél úgy, hogy plus size blogot indítasz?

Idén lesz 6 éves a blog, amikor elkezdtem írni. Éppen mélyponton voltam, és azt éreztem csinálnom kell valamit, mert megőrülök. Akkor jutott eszembe az az álom, amit fél évvel korábban álmodtam: sikeres blogot írok, aminek az a neve, hogy Plus Size Advice. Most képzeld el ezt így konkrétan megálmodtam. Fél évvel később a mélyponton pedig jött a felismerés, hogy nekem ez az utam. Belevágtam, és még most is tart ez a szerelem, ami tavaly kiegészült a „gyermekemmel” a saját márkámmal a DodaKo-val is!

Milyen visszajelzéseket kaptál ezzel kapcsolatban?

Mindig is mondták a barátaim, és az ismerőseim, hogy jó a stílusom, jól öltözködök. Akkor még nem tudtam, hogy ezt a tudást kamatoztathatom. Aztán jött a blog, ami pikk pakk sikeres lett és népszerű a nők körében. Fogalmam sem volt, hogy ilyen hatást fogok gyakorolni a nőkre. Elképesztő érzés!

Mi motivált, hogy saját márkát indíts? Hogyan indítottad útjára?

Most biztosan dilisnek fogok tűnni, de ez is egy intuíció volt. Kiskoromban nagyon sokat rajzoltam, és saját kollekcióról álmodoztam. A Nagymamám varrónő volt, rengeteget voltam nála és mindig ruhákat készítettem a porcelán babákra. Teljesen kiment a fejemből ez az emlék, az elvesztése után azonban előjött, és napokig foglalkoztatott. Aztán feltettem magamban a kérdést, hogy Doda miért is ne? Mindig is érdekelt a tervezés, az hogy adjak valami kézzelfoghatót magamból. A DodaKo pedig pont olyan, mint én vagyok, egyszerű, vagány, egyedi. Olyan, mint azok a nők, akiknek tervezek!

Milyen fogadtatást kapott?

Őszintén? Nagyon jókat. Amikor belevágtam nem volt célkitűzés, vagy elvárás, hogy mennyit szeretnék forgalmazni, csak azt láttam a lelki szemeim előtt, hogy nagyon sok vidám NŐ veszi fel a DodaKo-t, és ha tükörbe néznek, végre meglátják magukban a csodát!

Mi az a három szó, ami legjobban meghatározza a DodaKo márkát?

Letisztultság, vagányság, stílus.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretném még több nővel megismertetni a DodaKo-t, és egy idő után természetesen egyre nagyobbá válni, egyelőre ketten vagyunk a DodaKo csapatában. Judit a varrónő, én pedig a mindenes. Hiába vagyok én az arc, a marketinges, a tervező és tulajdonos, ha ő nem lenne DodaKo sem lenne! Teamben dolgozunk és nagyszerűen kiegészítjük egymást! Majd egyszer remélem, bővül a csapat, ez a cél, és az hogy sok-sok DodaKo lány legyen a világban!

Hazánkban mennyi lehetősége van követni a divatot egy molett hölgynek?

Azt mondhatom egyre több, de világviszonylatban még mindig kevés. Én például, ha nem a saját márkámat viselem, akkor valamelyik külföldi oldalról rendelek, itthon ugyanis csak 1-2 olyan üzlet van, ahol a stílusomnak és a méretemnek megfelelő ruhákat találok.

Mi jelenti a legnagyobb akadályt?

Pont ez, hogy egy sémára épülnek a darabok. Attól, hogy valaki telt nem biztos, hogy nagymama korú, és olyan ruhákat is szeretne felvenni! Gondolok itt a strasszokra és a szivárvány összes színére egy felsőn. Mi telt lányok szeretjük a letisztultságot, a nőiességet, a vagányságot, és ebbe nem férnek bele a flitterek, a giccses strasszok és bazinagy lebernyegek. A telt nők is szeretnek szexisen, nőiesen öltözködni! Na, én pont ezt a vonalat követem a márkámnál!

Melyek azok a helyek, ahol érdemes keresgélni? (több árkategóriában)

Mint már mondtam én nagyon sokat rendelek külföldről, például Forver21.com-ról, de itthon a kedvencem az F&F. Igaz sokan ódzkodnak tőle, de én turi fan vagyok, szóval a Háda üzleteit is kiemelném, ahol nagyon jó minőségű ruhákat is lehet találni. Természetesen muszáj megemlítenem a DodaKo-t is, ugyanis arra törekedek, hogy megfizethető áron kitűnő minőséget adjak a vásárlóimnak!

Mi a legalapvetőbb tanács, amire oda kell figyelnie egy ilyen testalkattal rendelkező hölgynek? Ha csak egy tanács lenne, amit adhatsz nekik, mi lenne az?

Lépjenek ki a komfortzónából és merjenek színesen, nőiesen öltözködni!

Mit gondolsz, a divatvilág átalakulásához, és a plus size modellek megjelenéséhez a magazinokban és a kifutókon?

Magyarországon még sajnos annyira nem nyitnak erre a vonalra, de például Ashley Graham sikerének nagyon örülök. Szuper jó példát mutat, és valljuk be őszintén bombázó a csaj, úgy hogy 16-os méretet hord, ami 44-46-nak felel meg! Én imádom!

A változó ideálkép mennyiben hat a mindennapokra? Mikor fog ez a változás olyan mértékű lenni, hogy a mindennapi nővel való elvárások, és az önkép zavarok mérséklődnek?

Ez egy nagyon bonyolult kérdés, azt hiszem a legjobb mondat erre, hogy a változás bennünk kezdődik el, és ha egyre többen elfogadjuk magunkat, és megpróbáljuk kihozni magunkból a maximumot, ha békével nézünk bele a tükörbe és elégedettséggel, akkor jó úton fogunk haladni!

Mit gondolsz, rejthet e veszélyeket ez a folyamat? Az egészség szempontjából lennék rá kíváncsi. Az egészségtelen étkezés és mozgáshiány miatt túlsúlyos hölgyek motivációja a fogyásra és az egészségesebb életre nem csökken?

Nézd, sokan azt gondolják, hogy én az elhízás mellett kampányolok. Ez nem így van, én abban hiszek, hogy +15-20 kg súlyfelesleggel is lehet boldogan élni. Azért, mert van két úszógumim ássam el magam? Ez egy sztereotípia, hogy aki telt, az biztos nem mozog és csak pizzát pizzával eszik. Ez nem így van, csak magamból tudok kiindulni, hogy én heti 3-szor futok, és igenis figyelek a táplálkozásra. Elárulom a titkot egyetlen egy szó: balance! Fel kell ismernünk, ha nem megfelelő úton haladunk, nagyon fontos hogy figyeljünk a testünk jeleire, az egészségesebb táplálkozás és a rendszeres mozgás alapvető szükséglet, és nem azt mondom, hogy napi rendszerességgel fussunk le 10 km-et, de egy-egy séta, egy kis torna vagy kocogás is rengeteget számít, nem csak a testünknek, de a lelkünknek is jót tesz!

Eliza

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail