Divat,  Interjú

Fiatal tehetségek nyomában: Eszter Polyák

A munkám során olyan fiatal tehetségekkel van szerencsém megismerkedni, akik a Magyar divattervezés jövőjét jelentik. Sajnos napjainkban a kortárs Magyar divattal szemben inkább a külföldi tervezők vagy fast fashion darabok élveznek előnyt a hétköznapi ember ruhatárában. Ez viszont sajnálatos, hiszen nagyon sok tehetséggel rendelkezik kicsiny országunk, akiket támogatnunk kell, hogy művészetükkel öregbítsék hazánk hínevét. Ezért is döntöttem úgy, sorozatomban elkalauzollak a fiatal tervezők világába, és megmutatom, milyen kis tehetségekkel büszkélkedhetünk. Kalandozásaim során pedig ráleltem Polyák Eszter divattervező nőre, aki vadóc stílusával rögtön belopta magát a szívembe. Tehetsége minden általa tervezett darabról lesüt, és olyan színfoltja a mai Magyar divattervezők sorának, hogy biztosak lehetünk benne, hogy az Eszter Polyák nevet éveken belül a legnagyobbak között fogják emlegetni.

A hölgyemény jelenleg a Metropolitan Egyetem divattervező szakának végzős növendéke. Fiatalkora ellenére már most saját márkával rendelkezik, és céltudatosan lépdel a siker felé. Ifjú korában döntötte el, ő divattervező lesz, és rövid úton Amerikába került, ahol megtanulta a varrás és tervezés csínját-bínját. A kezdetben még csak saját ruhadarabjainak átszabásából és egyedivé varázsolásából induló hobbi később hivatássá vált. Elkötelezetten vállalkozott arra a feladatra, hogy segítsen az embereknek még jobban kifejezniük önmagukat az ő általa tervezett darabokon keresztül. Az általa tervezett első kollekciók megosztották a közönséget, vagy imádni, vagy utálni lehet őket. Egy azonban mindenkire igaz, mindenkire hatást gyakorolnak ruhái, és egy életre megjegyzi őket. Performanszaival pedig azóta is felborzolja a szakma kedélyeit.

8-bauscarfus

A tervezőnő szavaival élve „Szerintem fontos, hogy megismerjük önmagunkat, hogy minél jobban kifejezhessük öltözködésünkkel belső lényünket”. Ebben a szellemiségben alkotja meg Eszter ruhakölteményeit, és viseli azokat a hétköznapokban is. Egyedi stílusa magában hordozza kézjegyét, és minden egyes darabjáról lehet tudni, hogy eredeti Eszter Polyák. Megkértem arra, hogy ő maga meséljen nekem a márkáról és céljairól, és az általa elért eddigi útról. Virgonc és lehengerlő személyisége a válaszokról is lerí. Egy csodás személyiséget ismerhettem meg benne, és frappáns válaszai nem csak görbe tükröt mutatnak a mai Magyar divat helyzetéről, hanem társadalmunkról is kritikát fogalmaz meg.

Mit képvisel az Eszter Polyák márkanév?

Önálló személyiséggel bíró ruhaköltemények, melyek önmagukat képviselik. Mindig más okból kifolyólag…

Mi az a 3 szó, ami tökéletesen leírja a kreációidat?

“Merj lenni más”

Miből táplálkozik az egyedi, vadóc stílusa a ruháidnak?

A lelkem egy sötét pókhálós zugából, melyet magam is csak a ruháimon keresztül fedezek fel.

Hazánkban a stílus, amit te képviselsz, elfogadott vagy nálunk inkább a kommersz és megszokott dolgokat kedveli a közönség?

Előbb. Maga az elfogadás kell, legyen elfogadva, s amíg ez nem teljesül hazánkban, elvesztegetett idő lenne arra várni, hogy bármi is el legyen fogadva, ami más, mint a megszokott. Nyugaton ez nincs így, de itt ez így van.

A kezdetek óta milyen utat jártál be, mint szakmai fejlődésben, mint a divatról és tervezésről alkotott gondolkodásod tekintetében?

Jó esetben az ember elveszti a kontrol egy részét, mely határainak feloldásával egyenlő. Nekem már oly’ kevés kontrol maradt mostanra, hogy kreálnom kellett néhányat magamnak.

Ért-e negatív élmény a munkád során, ami miatt elgondolkoztál a változtatáson?

Azt, aki vagyok, nem változtathatja meg sem élmény, sem vélemény… bár folyamatosan próbálnak „antipolyákeszteresíteni”… de ezzel éppen az ellenkezőjét erősítik csak.

Kiknek ajánlod a ruháidat?

Elsősorban Lady Gagának és Ridley Scottnak.

Szerinted miért nem elterjedtek a magyar kortárs divat darabjai a hétköznapokban?

A magyar hétköznapok miatt…

4a-the-creation-of-evaedam

Miben látod a nehézségét annak, hogy hazánkban érvényesülj?

A másfajta igényben, mint amit a magyar hétköznapok diktálnak vagy épp nem diktálnának.

Az évek alatt milyen sikereket értél el a szakmában?

Kicsivel mérve sokat, naggyal mérve keveset, de mi is a siker – kiváltani bármilyen reakciót másokból, a tv képernyőn látni viszont a ruháimat, vagy hozzájárulni ahhoz, hogy egy-egy önmagát vállalni képes személyiség kiteljesedhessen. Mindezek alapján mondhatom, hogy vannak sikerek bőven…

Mi a legnagyobb célod tervezőként?

Épp úgy felismerd a terméket, mint amikor egyetlen arc jelenik meg előtted egy adott név hallatán: Eszter Polyák…

9a-if-i-were-ted-notens-button

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenEmail